Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

3 βιβλία 3 αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

 Η ενότητα 10 Λεπτά ακόμη των ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, μια ενότητα αφηγήσεων παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με εκλεκτές επιλογές που μπορούμε ελεύθερα και δωρεάν να εξερευνήσουμε μας προσφέρει την μελωδική αφήγηση τριών βιβλίων που γνωρίζουν στα παιδιά  με απλά και κατανοητά λόγια  τους ήρωες και τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας προς την απελευθέρωση της Ελλάδας και την απαρχή της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι προτάσεις που ακολουθούν βοηθούν τα παιδιά να εξασκήσουν τη δεξιότητα της ακρόασης δίχως κινούμενη εικόνα, ωφελώντας τα  πολλαπλά.

-Ένα βιβλίο που μας γνωρίζει τους ήρωες και τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας προς την απελευθέρωση είναι  «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», του Φίλιππου Μανδηλαρά, με εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Είναι η ιστορία της Επανάστασης του 1821 χρόνο με τον χρόνο: οι αιτίες της, οι αφορμές, οι φωτεινές κι οι σκοτεινές στιγμές της, δοσμένη με απλά, κατανοητά στιχάκια που βοηθούν το παιδί να κάνει την πρώτη γνωριμία με το γεγονός που στάθηκε η απαρχή της ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Μπορούμε να το ακούσουμε ελεύθερα ΕΔΩ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο

-Πατώντας ΕΔΩ ακούμε την ζωντανή αφήγηση του βιβλίου: “Κωνσταντίνος Κανάρης” του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Είναι οι περιπέτειες του Κωνσταντίνου Κανάρη με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών. Το βιβλίο  μπορεί να λειτουργήσει καταπληκτικά ως υποστηρικτικό υλικό στο πλαίσιο επετειακών γιορτών, σε θεματικές και σχολικές γιορτές.

« Με τη φωτιά πολέμησε στη θάλασσα, στην καταιγίδα, μπουρλότο έβαλε στου εχθρού τη ναυαρχίδα. Το θάρρος του, την τόλμη του θαυμάζαν κι εκτιμούσαν, ως τα βαθιά γεράματα τον σέβονταν και τον τιμούσαν...» με χιουμοριστική και πολύχρωμη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια... και τις απαραίτητες πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για την κατανόηση των γεγονότων που ιστορούνται. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο

-Το 1821 «μίλησε» σε δημιουργούς, συγγραφείς και εικονογράφους, και τους άγγιξε: οι συγγραφείς έγραψαν ιστορίες με φόντο την Επανάσταση του 1821 και οι καλλιτέχνες τις εικονογράφησαν.

Στο βιβλίο «21+1 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΝ για το 1821»  δεν κάνουμε μάθημα Ιστορίας. Νιώθουμε την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά γραπτά άξιων συγγραφέων! Και τη βλέπουμε, την Ιστορία, στις εικόνες που μας περπατούν σε μία πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης από αγαπημένους εικονογράφους.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν από την Επανάσταση του 1821 οι ιδέες και οι αξίες της βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε βήμα!

Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε ελεύθερα την πρώτη ιστορία του βιβλίου, “Τα φώτα άναψαν και…” της Μαρίζα Ντεκάστρο, με εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Για εκπαιδευτικό υλικό και προτεινόμενες δραστηριότητες του βιβλίου, κάντε κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου