Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

7 αναρτήσεις για τις Απόκριες

Πατώντας πάνω στην ανάρτηση 35 σύνδεσμοι για εκτυπώσιμες μάσκες μετά από μια σχετική έρευνα στους συνδέσμους που συγκέντρωσα, μπορούμε να ανακαλύψουμε  μάσκες  για οποιοδήποτε θέμα ενδιαφέρει εμάς και τους μαθητές μας είτε σε ασπρόμαυρη είτε σε έγχρωμη … έκδοση!!!

Για ένα παιγνίδι  ρόλων  ή αναδιήγηση μιας ιστορίας απλά κόβουμε τα μάτια και στερεώνουμε   γλωσσοπίεστρο ή λάστιχο.

Η κεντρική ιστοσελίδα είναι το  https://www.sparklebox.co.uk/

Από εκεί ψάχνοντας  βρήκα ...μάσκες ζώων, πουλιών, ζώων του αγροκτήματος, ζώων της ζούγκλας, κατοικίδιων και πολικών ζώων.

Επίσης, μάσκες για ήρωες παραμυθιών, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα,Τα τρία γουρουνάκια, Η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες, Ο Τζακ και η φασολιά, Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, Το ασχημόπαπο,  Η Ωραία και το Τέρας, Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, Η Σταχτομπούτα, Η Ραπουνζέλ, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η ιστορία του Αλαντίν

Ακόμα, μάσκες για φανταστικούς ήρωες όπως μάγισσες, πειρατές, δράκους, Υπερήρωες, μονόκερους, αστροναύτες και πολλούς άλλους...

Μάσκες για ήρωες από παιδικά βιβλία,

όπως ο Έλμερ, ο Μάγος του Όζ, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ο Πέτρος και ο Λύκος και άλλα…

Αλλά μάσκες και για πολλούς άλλους χαρακτήρες, όπως επαγγέλματα, κλόουν, μωρά, διαφορετικά πρόσωπα, στρατιώτες, καιρικά φαινόμενα, λουλούδια κ.ά.

Πατώντας πάνω στην ανάρτηση Αποκριάτικες δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο μας θα βρείτε πρόταση κατασκευής για ένα μουσικό όργανο  το οποίο είναι απαραίτητο για την αποκριάτικη γιορτή, αλλά και τις μελωδικές μας αναζητήσεις τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς και τον μύθο «Ο Μίδας, ο θεός Απόλλωνας και ο σάτυρος Μαρσύας», τον οποίο βρήκα μέσα στα αρχεία μου, τον αφηγήθηκα στα παιδιά και μετά τον αποτύπωσαν στο χαρτί…

     Στην ανάρτηση  Αποκριάτικες κατασκευές στο νηπιαγωγείο μας θα βρείτε ιδέες για δημιουργικές κατασκευές.

Στην ανάρτηση Το μαγικό ξόρκι της Αποκριάς σε μια χώρα μακρινή, στη χώρα του ΖήσεΓέλα,

ετοιμάζονται όλοι να υποδεχτούν το Καρναβάλι. Όμως μια επίμονη και δυνατή γκρίνια έρχεται να χαλάσει τη χαρά της πόλης. Άραγε τα παιδιά και ο Πολύχρωμος Πιερότος θα καταφέρουν να τη διώξουν; 

Η μουσικός και συγγραφέας Μάρω Θεοδωράκη μέσα από το παραμύθι "Το μαγικό ξόρκι της Αποκριάς" έρχεται να αφυπνίσει αξίες όπως η φιλία, η αδελφοσύνη, η αγάπη.

Το ιδιαίτερο μήνυμα όμως, είναι η αισιοδοξία. Κι ότι τα παιδιά κρατάνε στα χέρια τους τη δύναμη να αλλάξουν το κόσμο προς το καλύτερο!

 Στην ανάρτηση Ο Αρλεκίνος και η ιστορία του θα βρείτε μια ιστορία για την αστείρευτη μητρική αγάπη και τη δύναμη της φαντασίας, με φόντο την αποκριάτικη Βενετία και η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο "Ο Αρλεκίνος" της Ζωρζ Σαρή.

                            Στην ανάρτηση Απόκριες στο Νηπιαγωγείο μας θα βρείτε τον κλόουν, βήμα-βήμα, όπως τον κατασκεύασαν οι μικροί μαθητές, μια ακόμα πρόταση κατασκευής με (πιθανόν άχρηστες) χάρτινες τσάντες ...  αλλά και  πατρόν για τις γραβάτες του κλόουν

Τέλος,μια δημιουργική κατασκευή καπέλου με τα αγαπημένα χάρτινα πιάτα που μπορούν εύκολα να μεταμορφωθούν...προσθέτοντας υλικά που έχουμε πρόχειρα...και χαράζοντάς τα με ένα κοπίδι.

    Πατώντας πάνω στην ανάρτηση Πολύχρωμες Απόκριες θα βρείτε μια σειρά δραστηριοτήτων με αφορμή το πολύ γνωστό βιβλίο «ο ΕΛΜΕΡ και το ουράνιο τόξο» του Ντέιβιντ Μακ Κι, την αφήγηση και όλη την ενασχόληση μέσα στην τάξη μαζί του. 

Τα χρώματα παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη θεματική ενότητα κι έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε άπειρες δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας, είτε πιο ελεύθερες, είτε περισσότερο κατευθυνόμενες.

Τα δικά μου παιδάκια έκοψαν τετραγωνάκια από χαρτί γλασέ και σχημάτισαν τον ίδιο τον …Έλμερ, με αρκετό κόπο-μπορώ να πω- με πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Στην ανάρτηση θα βρείτε το σχέδιο του Έλμερ , πατρόν για να κατασκευάσουμε μάσκες με το ίδιο θέμα, φύλλο εργασίας  «κλόουν» με σειροθέτηση , αλλά και κλόουν σε...φυσικό μέγεθος!!!

Eνδιαφέρον υλικό με θέμα τις Απόκριες  συγκεντρώνω από ιδέες που βρίσκω στο διαδίκτυο και προτείνω να δείτε στον πίνακά μου στο Pinterest ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου