Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ενημέρωση γονέων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί γονείς,

Η σύγχρονη εκπαιδευτική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρώιμη παιδική ηλικία (3-8 ετών) είναι εκείνα που εμπλέκουν τους γονείς στις διαδικασίες μάθησης των παιδιών τους. Κι αυτό γιατί οι γονείς μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του παιδιού τους, για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα του, για τις μαθησιακές και άλλες εμπειρίες που βιώνει στο σπίτι και σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού και σχολείου. Για το λόγο αυτό θα έχουμε μια συστηματική συνεργασία και θα φροντίσουμε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα που ακολουθείται και για την πρόοδο των παιδιών σας. Επιπλέον είμαστε στη διάθεσή σας και θα ήταν πολύ εποικοδομητικό να συζητάτε μαζί μας τους προβληματισμούς σας σχετικά με τα παιδιά. Για την επίτευξη όλων των παραπάνω θα έχουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με το σύνολο των γονέων, όσο και κατ’ ιδίαν.  Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινώντας τη σχολική χρονιά θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή σας για την εξοικείωση των παιδιών σας με συνήθειες που διευκολύνουν την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον. Έτσι θα παρακαλούσαμε

•          να τα διευκολύνετε και να τα προτρέπετε να παίζουν με άλλα συνομήλικα παιδιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού πιθανότατα να δημιουργηθούν προστριβές. Προτρέψτε τα παιδιά να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους με διάλογο και μην επικροτείτε τη χρήση βίας.

•          να τα προτρέπετε να μην μοιράζονται τα προσωπικά τους αντικείμενα με άλλους και να τα διευκολύνετε να τα αναγνωρίζουν και να τα φροντίζουν.

•          να τα εξασκείτε να ακούν και να παρακολουθούν οδηγίες προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος. Αποφεύγετε να τους δίνετε έτοιμες λύσεις.

•          να τα εξασκείτε να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους και να ακολουθούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

•          να τα προτρέπετε να ντύνονται και να ξεντύνονται μόνα τους και να επιβραβεύετε λεκτικά αυτή τους την προσπάθεια.

•          να τα προτρέπετε να τρώνε μόνα τους και όσο θέλουν, καθώς και να αναπτύξουν σωστές συνήθειες κατά το φαγητό.

•          να επιμένετε στο να απαντούν όταν τα καλούν με το όνομά τους.

Επιπλέον προετοιμάζοντας καθημερινά το παιδί σας για το νηπιαγωγείο είναι σημαντικό:

•          να τους εξασφαλίζετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν καλό ύπνο.

•          να τους προσφέρετε υγιεινό πρωινό πριν από την αναχώρησή τους από το σπίτι.

•          να βεβαιώνεστε ότι το παιδί έρχεται στο νηπιαγωγείο με άνετα και κατάλληλα για τον καιρό ρούχα. Για την αποφυγή ατυχημάτων να αποφεύγονται κοσμήματα, ζώνες ή τιράντες. Τα παπούτσια να είναι απλά και πρακτικά, ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να αποφεύγονται ατυχήματα (όχι παπούτσια με κορδόνια, όχι σαγιονάρες ή παντόφλες καλοκαιρινές). Τα μπουφάν και οι ζακέτες να έχουν οπωσδήποτε κρεμαστάρι για να μπορούν να τα κρεμούν μόνα τους.

•          να φροντίζετε να έχει 1-2 επιπλέον από αυτή που φορά  καθαρές μάσκες σε σακουλάκι με ειδική σήμανση (πράσινο το όνομά του) και ένα σακουλάκι με ειδική σήμανση (κόκκινο το όνομά του) για τις χρησιμοποιημένες. Φροντίστε να προμηθευτείτε ανεξίτηλους μαρκαδόρους. Ελέγχετε καθημερινά.

•          να του δίνετε μαζί του ένα υγιεινό κολατσιό. Απαγορεύονται κρουασάν, σοκολάτες, γαριδάκια, αναψυκτικά με ανθρακικό και γενικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης αποφεύγετε να επιβραβεύετε τα παιδιά με τέτοιου είδους βλαβερές για τον οργανισμό τους λιχουδιές. Επειδή σε όλα τα παιδιά αρέσουν καθιερώστε μια μέρα που μπορούν να φάνε όσες τέτοιες λιχουδιές θέλουν.

Για την ομαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου παρακαλούμε να τηρούνται με συνέπεια τα παρακάτω:

•          Η προσέλευση των παιδιών γίνεται στις 8:15-8:30. Το παιδί συνοδεύεται μέχρι την πόρτα της τάξης και παραδίδεται στη νηπιαγωγό. Οι γονείς έχουν ήδη δηλώσει υπεύθυνα γραπτά τα ονόματα των συνοδών. Σε κάθε περίπτωση ο συνοδός θα πρέπει να μην παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας και να φορά μάσκα.

•          Η αποχώρηση γίνεται στη 13:00 (υποχρεωτικό πρόγραμμα) και ο συνοδός θα πρέπει να περιμένει 10 λεπτά νωρίτερα στην είσοδο του νηπιαγωγείου. Η ασυνέπεια στην ώρα προσέλευσης ή αποχώρησης διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του νηπιαγωγείου και προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στο παιδί.

 

•          Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού για οποιονδήποτε λόγο παρακαλούμε να ενημερώνετε άμεσα την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, καθώς γίνεται καθημερινή καταγραφή των απουσιών.

•          Τα παιδιά που είναι αδιάθετα παραμένουν στο σπίτι μέχρι να γίνουν εντελώς καλά προκειμένου να προφυλαχθούν τόσο τα ίδια, όσο και η υπόλοιπη ομάδα και επικοινωνείτε με τον θεράποντα γιατρό.

•          Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ψείρες. Στο νηπιαγωγείο επιστρέφουν τα παιδιά αφού έχουν «καθαρίσει» εντελώς από τα παράσιτα και υπάρχει άμεση ενημέρωση της προϊσταμένης.

Τα παρακάτω αντικείμενα είναι απαραίτητα για να παρακολουθούν οι μικροί μαθητές μας το υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα του  Νηπιαγωγείου:

1.     Ένα παγουρίνο με νερό.

2.    Δοχείο με το δεκατιανό - κολατσιό.

3.    Πετσέτα φαγητού μικρή.

4.    Πιρούνι και κουτάλι μικρά, μεταλλικά σε σακουλάκι με φερμουάρ,  αν χρειάζεται.

5.    Χαρτομάντηλα.

6.    Αντισηπτικά μαντηλάκια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προετοιμασία της τσάντας θα γίνεται πάντα μαζί με το παιδί, ώστε να αναγνωρίζει τα πράγματά του και να ενισχύεται καθημερινά η υπευθυνότητά του.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλούμε να καλείτε στο τηλ. του Νηπιαγωγείου: 2621027834). Είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό, που σχετίζεται με την μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού ή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου