Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Συμβουλές για ένα οικολογικό Πάσχα από τη WWF και τη Greenpeace

 


Η πασχαλινή περίοδος που διανύουμε είναι ταυτισμένη με έθιμα και παραδόσεις, πολλά εκ των οποίων αφορούν τι άλλο; Το φαγητό!

Επειδή οι διατροφικές μας επιλογές εκτός από το ότι επηρεάζουν την υγεία μας, επηρεάζουν και την υγεία του πλανήτη, είναι σημαντικό και αυτή την περίοδο να κάνουμε επιλογές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Εξάλλου είμαστε τυχεροί, η βιώσιμη διατροφή βασίζεται στις αρχές της γνωστής σε όλους μας μεσογειακής διατροφής που αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ισορροπημένα διατροφικά μοντέλα.

 


 Κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το Πάσχα μας φιλικό προς το περιβάλλον είναι και αυτές που ακολουθούν!

                              Συμβουλές για ένα οικολογικό Πάσχα

Μπορούμε να βάψουμε αυγά, να φτιάξουμε τα δικά μας  εδέσματα, ακόμα και να φτιάξουμε  λαμπάδα με τα χεράκια μας! Ας δούμε εδώ πώς!

                                                 Ψαροσυμβουλές

Ας καταναλώσουμε ψάρια και θαλασσινά υπεύθυνα!Η WWF έχει ετοιμάσει  ιστοσελίδα με συνταγές και άλλες σημαντικές πληροφορίες που θα μας  βοηθήσουν! Μέχρι και κουίζ έχει  για να δούμε τι ψάρια πιάνουμε.

                                         Μεσογειακή Διατροφή 

         Ας ακολουθήσουμε τη μεσογειακή διατροφή και το Πάσχα! 

Είτε για θρησκευτικούς είτε για λόγους υγείας ή για άλλον λόγο, αν απέχουμε έστω και λίγες μέρες από το κρέας, σώζουμε μερικά ζωάκια και ένα κομμάτι από τα δάση μας! Η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης παγκοσμίως και πολύ συχνά τα δάση καταστρέφονται για να γίνουν βοσκοτόπια. Οπότε, όσο πιο λίγο κρέας καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα ζώα εκτρέφονται και χρειαζόμαστε λιγότερη έκταση γης για ζωοτροφές!

                         Δείτε εδώ περισσότερα από τη Greenpeace

Εδώ θα βρούμε  εκτός από τους λόγους που είναι σημαντική η μεσογειακή διατροφή για την υγεία μας και για τον πλανήτη μας, και πολλές ωραίες συνταγές, γιατί εκτός από υγιεινά θέλουμε να τρώμε και νόστιμα!

Στο γιορτινό μας τραπέζι, μπορούμε φέτος να έχουμε κρέας, αλλά να φροντίσουμε να έχουμε λιγότερη ποσότητα. 

Ιδανικά, είτε το κρέας είτε τα πασχαλινά αβγά, ας φροντίσουμε να είναι εγχώρια και ελευθέρας βοσκής. Και για να μην λείψει τίποτα, μπορούμε να γεμίσουμε το τραπέζι με πεντανόστιμα συνοδευτικά πιάτα με εποχικά και ντόπια λαχανικά, που θα μας δροσίσουν και θα δώσουν ποικιλία!


                                          Δεν πετάμε τίποτα

Είναι γεγονός ότι είναι στην κουλτούρα μας να χορταίνουμε πρώτα με το μάτι. Ας ακολουθήσουμε  τις συμβουλές της WWF για το πασχαλινό τραπέζι, ώστε να οργανώσουμε τις αγορές μας  με σύνεση και αν τελικά περισσέψει και κάτι να βρούμε  τρόπους να το αξιοποιήσουμε.

Πόσες χρονιές θυμόμαστε να περισσεύει φαγητό και να μην ξέρουμε τι να το κάνουμε; Φέτος, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο συνετοί, κι έτσι να κάνουμε καλό στην τσέπη μας, το περιβάλλον και την υγεία μας! Μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα πόσο φαγητό θα καταναλώσουμε ώστε να μην αγοράσουμε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε. Κι αν τελικά περισσέψει, μην το πετάξουμε: ας σκεφτούμε δημιουργικά και ας φτιάξουμε κάποια άλλη συνταγή με τα περισσεύματα ή ας το μοιράσουμε σε συγγενείς, φίλους και ανθρώπους που έχουν  ανάγκη!

                                          Ας μάθουμε περισσότερα από την Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου