Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

 Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η πρωτοβουλία αυτή, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δε θεραπεύεται, έγκαιρες εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων. Πρόκειται ίσως για τη μοναδική αναπηρία η οποία «γοητεύει» το κοινό λόγω της μυστηριώδους φύσης και της παράδοξης “ευφυΐας” των αυτιστικών ατόμων. Δύσκολα κανείς όμως ακουμπά το πρόβλημα και συνήθως παραμένει έκθαμβος αλλά και προκατειλημμένος παρατηρητής.

Ένα βίντεο που επιχειρεί να εξηγήσει  με απλά λόγια τι είναι ο αυτισμός είναι το ακόλουθο:


Ένα ενδιαφέρον, συγκινητικό ηλεκτρονικό βιβλίο που μπορεί να μας αφυπνίσει, ευαισθητοποιήσει  και  κινητοποιήσει σε σχέση με τον αυτισμό  και την παρουσία του μέσα στην οικογένεια είναι «Ο Σιωπηλός Άγγελος» από τις δημιουργούς του Μαριάνθη Παπάδη, Μαριάνθη Πλειώνη και Ράνια Γαβάνη,το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε ελεύθερα πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

                                                         "Σιωπηλός Άγγελος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου