Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

10 εύκολοι τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο συνειδητή


   Κατά την περασμένη σχολική χρονιά στο νηπιαγωγείο μας υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Υγιή παιδιά,Υγιής πλανήτης απ' όπου και οι φωτογραφίες της σημερινής ανάρτησης.Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής,αναδημοσιεύω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί,γιατί η διατροφή και οι επιπτώσεις της στη υγεία του πλανήτη που θα ζήσουν τα παιδιά μας είναι καίριο θέμα στην εποχή μας. 

 

   Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς το κρέας προκειμένου να τρέφεσαι συνειδητά και δεν είναι σίγουρο πως τρέφεσαι συνειδητά ακόμα κι αν δεν τρως κρέας. Τι είναι τελικά η αειφόρος διατροφή και γιατί το 2018 είναι το μόνο μοντέλο που αξίζει να υιοθετήσεις;    Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από τα Ηνωμένα Έθνη με απαρχή το 1945. Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, η πείνα βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Food Programme, 1 στους 7 ανθρώπους στερείται επαρκούς τροφής ενώ το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.    Η αειφόρος διατροφή, λοιπόν, το 2018 είναι μονόδρομος και δεν μπορεί παρά να ξεκινά από την ελαχιστοποίηση του φαγητού που πετάμε στο τέλος της ημέρας. Είτε επιλέγεις να απολαμβάνεις μια εξαίσια μπριζόλα, είτε λατρεύεις την πίτσα απ'έξω, είτε είσαι ταγμένος vegan, παρακάτω θα βρεις 10 εύκολους τρόπους να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο συνειδητή χωρίς να στερηθείς την απόλαυση που είναι, τελικά, το φαγητό.
 
  
 1. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές Όσο πιο πολύ επεξεργασία έχει δεχτεί μια τροφή, τόσο πιο μεγάλο είναι το αποτύπωμα άνθρακά της και, φυσικά, τόσο πιο επιζήμια είναι για την υγεία σου! Αντί, πχ. για μια έτοιμη μπάρα δημητριακών, προτίμησε μια σπιτική, φτιαγμένη από τα χεράκια σου ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.  
  
   
  2. Φάε μόνο όσο χρειάζεσαι Δεν υπονοούμε να κάνεις δίαιτα. Μπορείς όμως να τρως με μεγαλύτερη προσοχή: να σταματάς όταν έχεις χορτάσει και να αποφεύγεις να τρως μηχανικά όταν είσαι κουρασμένος ή αγχωμένος.


  3. Μαγείρεψε εποχιακά Μπορεί με τα θερμοκήπια και την... παγκοσμιοποίηση να μην ξέρουμε πλέον ποια είναι η εποχή της φράουλας και ποια του καρπουζιού. Όσα κι αν αλλάξουν ωστόσο τα λαχανικά και τα φρούτα θα είναι πάντα πιο οικονομικά, θρεπτικά και νόστιμα όταν είναι "η εποχή τους". Μια καλή λύση είναι να τα προμηθεύεσαι από τη λαϊκή αγορά στηρίζοντας έτσι και τους τοπικούς παραγωγούς.
  

    4. Καλλιέργησε μόνος την τροφή σου Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Μια βαθιά γλάστρα είναι αρκετή για να φυτέψεις τη δική σου ντοματιά, μια ζαρντινιέρα μπορεί να φιλοξενήσει το σπιτικό σου μαρούλι ενώ μερικά γλαστράκια με μυρωδικά θα ομορφύνουν και θα αρωματίσουν όχι μονάχα το περβάζι της κουζίνας αλλά και το φαγητό σου! 


  5. Μείωσε την κατανάλωση κρέατος Όσο κι αν αγαπάς το κρέας, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις το γεγονός πως είναι επιζήμιο για την υγεία σου αν το καταναλώνεις καθημερινά! Επιπλέον, θα έχεις ήδη ακούσει πως η βιομηχανία κρέατος είναι με διαφορά η πιο βλαβερή για τον πλανήτη. Προσπάθησε να μειώσεις σταδιακά την κατανάλωση κρέατος σε 2 φορές την εβδομάδα, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες με νέα πιάτα από ψάρι, λαχανικά και όσπρια.


  6. Επίλεξε «χύμα» Ένας ακόμα λόγος να αγαπήσεις τη λαϊκή αγορά είναι πως εκεί μπορείς να βρεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς αλλά και ψάρι χωρίς τις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Προμηθεύσου ένα καροτσάκι με ροδάκια, σακούλια από καναβάτσο και υφασμάτινες τσάντες, πάρ'τα μαζί σου στα ψώνια και θα έχεις ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αειφορία.

 
  7. Μείωσε το φαγητό που πετάς Στο διαδίκτυο υπάρχουν πλέον άφθονα sites με συνταγές που χρησιμοποιούν ως υλικά υπολείμματα φαγητού. Τα αποφάγια ενός ψητού κοτόπουλου, παραδείγματος χάριν, γίνονται υπέροχη κοτόπιτα! Δώσε, ακόμα, βάση στον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών: θυμήσου τη γιαγιά σου και αφαίρεσε προσεκτικά τη φλούδα. Τέλος, προμηθεύσου έναν κομποστοποιητή που θα μετατρέπει όλα τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας σου σε θρεπτικό λίπασμα για τις γλάστρες. 

     
  8. Βάλε πρόγραμμα Αφιέρωσε μία ώρα από το Σάββατό σου για να βγάλεις το πρόγραμμα διατροφής για όλη την εβδομάδα. Έτσι θα έχεις χρόνο να ψάξεις νέες συνταγές και να φτιάξεις με ακρίβεια τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα έξοδα, λιγότερο χαλασμένο φαγητό, πιο νόστιμα και δημιουργικά πιάτα! 


  9. Αποθήκευσε σωστά κάθε τρόφιμο Μήπως πετάς συχνά χαλασμένο φαγητό; Ενημερώσου για τον σωστό τρόπο φύλαξης κάθε τροφίμου και απότρεψε αυτή τη σπατάλη. Προμηθεύσου τα φρούτα ελαφρώς άγουρα και φύλαξέ τα μέσα σε χάρτινες σακούλες στο ψυγείο. Πάρε μονάχα όσο κόλιανδρο, άνιθο και μαϊντανό χρειάζεσαι για μια εβδομάδα και κατάψυξε ό,τι απομείνει. Φύλαξε τα όσπρια, τα ζυμαρικά και κάθε είδους ξηρό τρόφιμο σε αεροστεγή κουτιά και βάζα.
  

  10. Ελαχιστοποίησε τις βόλτες στο σουπερμάρκετ Ιδίως αν χρησιμοποιείς αμάξι για τις μεταφορές σου, επίλεξε μία ημέρα για να προμηθεύεσαι όλα όσα θα χρειαστείς μέσα στην εβδομάδα. Αν, μάλιστα, μπορείς να συνδυάσεις το σουπερμάρκετ με μια βόλτα στη λαϊκή, ακόμα καλύτερα!

                                                                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου