Η ιδιωτική ζωή του παιδιού σου είναι το ίδιο άξια σεβασμού με τη δική σου
|
Μπορεί να σου φαίνεται ότι η ζωή του παιδιού σου, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι μικρής ηλικίας, είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένη με τη δική σου και ότι ουσιαστικά εσύ την προγραμματίζεις και την καθορίζεις: εσύ αποφασίζεις πότε ακριβώς θα κοιμηθεί, τι θα φάει, αν θα πάει τελικά κολυμβητήριο, τι θα φορέσει και πως θα κόψει τα μαλλιά του. Ωστόσο, όλο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το παιδί σου, οποιασδήποτε ηλικίας και αν είναι, έχει τις ολόδικές του προσωπικές στιγμές, τις οποίες μάλιστα καλείσαι να σεβαστείς και να προστατεύσεις.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και δεσμεύει την Ελλάδα από το 1992, κατοχυρώνει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των παιδιών (άρθρο 16). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: όταν το μωρό σου απολαμβάνει το μπάνιο του, όταν σβήνει τα κεράκια της τούρτας του, όταν χορεύει, όταν μαθαίνει ποδήλατο, όταν σου χαμογελάει καθώς σε αποχαιρετά την πρώτη μέρα που πάει στο σχολείο, όταν αποφασίζει να βγάλει το ένα μπρατσάκι και να πάει λίγο πιο βαθιά, όταν τρώει κοφτό μακαρονάκι σκορπίζοντας το παράλληλα στο πάτωμα, όταν ανοίγει τα δώρα του τα Χριστούγεννα, όλες αυτές οι στιγμές δεν είναι μόνο δικές σας ή δικές σου αλλά πρωτίστως δικές του.
Επομένως, όταν με χαρά τις αποτυπώνεις, σε βίντεο ή σε φωτογραφία, σκέψου καλά, πολύ καλά, αν και που θα τις «ανεβάσεις» καθώς και ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις δουν. Όσο όμορφα και αν νιώθεις και όσο πολύ και αν θέλεις να τις μοιραστείς, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για πτυχές της ιδιωτικής ζωής ενός ανθρώπου που υπεραγαπάς και που δε θέλεις να τις εκθέσεις στα μάτια αδιάκριτων και επικίνδυνων τρίτων. Και, επίσης, προσπάθησε να φανταστείς πως θα αισθανόσουν εσύ, αν στα 18 σου χρόνια ανακάλυπτες ότι υπάρχουν στο internet, σε απόλυτα ελεύθερη σε όλους πρόσβαση, φωτογραφίες σου να τρέχεις, καλοκαίρι, χωρίς ρούχα στην αυλή του εξοχικού σου σε ηλικία 4 ετών.
Η ιδιωτική ζωή του παιδιού σου είναι το ίδιο άξια σεβασμού με τη δική σου. Η μόνη διαφορά είναι ότι προφανώς οι δικές του προσωπικές στιγμές είναι πιο χαριτωμένες και ενδιαφέρουσες από τις αντίστοιχες δικές σου. Μην τις σκορπάς απερίσκεπτα λοιπόν.
Άρθρο της Κίρκης Πατσιαντά,δικηγόρου, Δ.Ν., με ειδίκευση στην ̟προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου