Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Οι … εν δυνάμει …μικροί αρχαιολόγοι

Πλησιάζοντας προς τη λήξη της σχολικής χρονιάς ,η ανυπομονησία και η περιέργεια των μικρών μου μαθητών για τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής Dig It στις 5 Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία αυξάνονται μέρα με τη μέρα!

enellys.blogspot.com

 Οι ερωτήσεις  τους είναι ενδεικτικές: «Τι θα μάθουμε εκεί;», «τι είναι ο αρχαιολόγος;», «πώς σκάβει-με τι εργαλεία;»,
 «είναι σαν το φτυαράκι για τη θάλασσα;»,«πώς βρέθηκαν τα ευρήματα εκεί θαμμένα;»… και πολλές, πολλές άλλες!
 Έτσι λοιπόν, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς μας δόθηκαν πλείστες ευκαιρίες, ανάλογα με τη θεματική ενότητα που εξετάζαμε, να ασχοληθούμε με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, Μυθολογία, Ιστορία, σκέφτηκα ότι τώρα μας δίνεται η καλύτερη αφόρμηση για να βρούμε απαντήσεις σε όλες αυτές τις απορίες.
Και πώς;
Ξεκινήσαμε  με το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς»  για να μάθουμε πώς πήρε το όνομά της η Αθήνα. 


Το περιεχόμενο του βιβλίου, εκτός των άλλων, μας έδωσε αφορμή να ασχοληθούμε αρκετά με το επίκαιρο θέμα των εκλογών και το δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν οι πολίτες για το όνομα της πόλης τους, μεταξύ των προτάσεων του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς.

«Κατ' απ' τον ήλιο το γλυκό μια πόλη είναι χτισμένη,
τη θάλασσα έχει κοντά, σε βράχο πάει και δένει.
Δύο θεοί μαλώσανε προστάτες της να γίνουν,
αγώνα έκαναν τρανό, ελιά και κύμα δίνουν.
Κι οι κάτοικοι διαλέξανε ελιάς καρπό και λάδι,
και έγινε ο τόπος τους πολύτιμο πετράδι»

Οι … εν δυνάμει …μικροί αρχαιολόγοι ζωγράφισαν τη νικήτρια του διαγωνισμού, τη θεά Αθηνά, πάνω σε αγγείο σε δική τους απόδοση.

enellys.blogspot.com

Και φυσικά, συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε ευρήματα του πολιτισμού μας με μεγάλο ενδιαφέρον…

Συνεχίζεται…

Το πατρόν για το αγγείο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Υλικό σχετικό με τη Μυθολογία συγκεντρώνω κι εμπλουτίζω συνεχώς ΕΔΩ

Υλικό σχετικό με τη Μουσειακή Αγωγή συγκεντρώνω κι εμπλουτίζω συνεχώς ΕΔΩ

Εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες μέσα από το βιβλίο «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» της Μαρίζα Ντεκάστρο μπορούμε να βρούμε ΕΔΩ.

«Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης» αποτελεί ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά, που μιλάει για τον κόπο των ανθρώπων, την τέχνη, τις συνήθειες, τα υλικά, ένα βιβλίο-οδηγό  που ακολουθεί τη διάταξη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, έτσι ώστε ο επισκέπτης, κρατώντας το στο χέρι, να περιηγηθεί στους χώρους, να θαυμάσει τα εκθέματα και να μάθει τη μικρή ή μεγάλη ιστορία τους. 
Το βιβλίο, βασισμένο στις αρχές της Μουσειοπαιδαγωγικής, προσφέρει με απλό και εκπαιδευτικό τρόπο πλούσιες γνώσεις για τον αρχαίο κόσμο.
Είναι ένα  βιβλίο για τα μνημεία της Ακρόπολης, για τα θαυμαστά έργα των αρχαίων Αθηναίων! Σε κάθε έκθεμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης κρύβονται ο καλλιτέχνης και ο τεχνίτης που το δημιούργησε, άνθρωποι και αντιλήψεις, ολόκληρες εποχές από τη ζωή στην Αθήνα των αρχαίων χρόνων.

Περιλαμβάνονται φωτογραφίες αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας και τα Προπύλαια, εκθεμάτων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και σκίτσα των εργασιών του λόφου και της εξέλιξής του στο πέρασμα των αιώνων. 

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το πρόγραμμα στο σύνολό του! Μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!Ειδικά από μια συνάδελφο που μας προσφέρει τόσα πολλά και ιδιαίτερα αξιόλογα πράγματα συνεχώς,για μένα είναι πολύ σημαντικά τα θετικά σχόλια!!!! Καλή σχολική χρονιά με δύναμη, υπομονή κι επιμονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή