Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Σήμερα  πραγματοποιήσαμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου,μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων "...παραμύθι,Μύθοι,μύθι,το κουκί και το ρεβύθι...".Έτσι,προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τους μύθους της αρχαιότητας που επεξεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του νομού Ηλείας που εκτίθενται σε αυτό το  μουσείο που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας.

 


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πύργου στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Το συγκεκριμένο κτίριο στις αρχές του 1890 λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία, ενώ η κατασκευή του αποδίδεται στον Ernst Ziller.
Φιλοξενεί ευρήματα από την Ηλεία, που παρουσιάζουν κομμάτια της ιστορίας του τόπου, από τους προϊστορικούς, ιστορικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Φιλοξενούνται εκθέματα πραγματικά εντυπωσιακά . Η δεξιά πτέρυγα φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ηλείας από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους 
Η αριστερή πτέρυγα φιλοξενεί τα εκθέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο και που πραγματικά αξίζει όπως και το υπόλοιπο εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείο, να το θαυμάσει κανείς. Οι προθήκες του κεντρικού θαλάμου, φιλοξενούν εκθέματα των ιστορικών χρόνων. Το εποπτικό υλικό καλύπτει όλα τα εκθέματα του μουσείο σε δύο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.
 «το μουσείο Πύργου είναι ένας πυρήνας πολιτισμού όπου αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου διαχρονικά».