Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Σήμερα κόψαμε την πίτα μας!!!

Σήμερα πρωί πρωί κατέφθασε στο νηπιαγωγείο μας μαζί με τα παιδάκια μου και η γλυκιά μανούλα Μαρία με μια αγκαλιά γεμάτη γλυκιά μυρωδιά, μια αγκαλιά που … έκρυβε τη  βασιλόπιτα που με τόση αγάπη, χαρά και χαμόγελα ετοίμασε για το σχολείο μας!!!

enellys.blogspot.com

Με τραγούδια και χαρές αποχαιρετίσαμε το χρόνο που έφυγε και με μεγάλη ανυπομονησία κόψαμε και μοιράσαμε τη Βασιλόπιτα που μοσχομύριζε.

enellys.blogspot.com


 Ποιος θα ΄ταν ο τυχερός; Το νόμισμα βρέθηκε γρήγορα! Ο Χρήστος ήταν ο τυχερός της φετινής χρονιάς (για το νηπιαγωγείο εννοείται… γιατί στο σπίτι τους –κατά σύμπτωση όλα τα παιδιά είχαν βρει το νόμισμα της βασιλόπιτας!!!...)

enellys.blogspot.com

Το δώρο που αντιστοιχούσε ήταν ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που παρέλαβε όλο χαμόγελα…

enellys.blogspot.com


Καλή χρονιά με Υγεία και Χαρά για όλα τα παιδάκια μου, τις οικογένειές τους και όλο τον κόσμο!!!
Και λίγα στοιχεία για το έθιμο της Βασιλόπιτας σύμφωνα με την Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση που έχω αντλήσει από ΕΔΩ
Κατά την θρησκευτική  παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.
Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου