Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Δραστηριότητες λόγου και ομιλίας για παιδιά το καλοκαίρι!

                                   

   Καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για τους γονείς και το παιδί για να βελτιώσετε τις ικανότητες λόγου και της ομιλίας του. Αφού οι επικοινωνιακές δεξιότητες ενός παιδιού είναι απαραίτητες για την επιτυχία στο σχολείο, κάθε παιδί μπορεί να επωφεληθεί από την συνεχιζόμενη ανάπτυξη των δεξιοτήτων αυτών.
Στο αυτοκίνητο
Δραστηριότητα που μπορεί να γίνει ενώ πηγαίνετε βόλτα με το αυτοκίνητο με το παιδί σας στην πίσω θέση. Παιχνίδι με το αλφάβητο όπου για κάθε γράμμα πρέπει να βρείτε ένα αντικείμενο η ένα χρώμα το οποίο ξεκινάει με το ήχο αυτό πχ /α/-άσπρο. Θα εναλλάσσετε την σειρά σας για να μην βαρεθεί το παιδί και για να το εκλάβει ως ένα παιχνίδι που παίζει με το γονιό του κάτι που βοηθήσει και στο να δεθείτε ως οικογένεια.
Στην παραλία
Σε όλα τα παιδιά αρέσει να παίζουν με την άμμο στην επίσκεψη σας σε κάποια παραλία! Βάλτε όρια σε έναν χώρο στην παραλία στον οποίο θα κρύψετε διάφορα μικρά αντικείμενα και παιχνίδια πχ αυτοκινητάκια. Το παιδί θα πρέπει να βρει το αντικείμενο, να το ονοματίσει σωστά και να φτιάξει μία πρόταση η οποία θα έχει μέσα το αντικείμενο το οποίο βρήκε. Έτσι θα βελτιώσει το λεξιλόγιο του και θα μπορέσει να κάνει πιο σωστές συντακτικά προτάσεις κάτι που θα το βοηθήσει στην μετέπειτα σχολική ζωή του.
Μπάσκετ με λέξεις
Γράψτε σε μικρά χαρτάκια διάφορες λέξεις εξάσκησης που αρχίζουν με ήχους τους οποίους ίσως το παιδί δυσκολεύεται να παράγει πχ αν το παιδί έχει δυσκολία στο να πει το /s/ γράψτε την λέξη "σήμα" και από κάτω τον αριθμό 2 από τον αριθμό των συλλαβών της λέξης! Βάλτε τα χαρτάκια σε μια σακούλα και αφήστε το να τραβήξει κάποιο τυχαία! Αν το πει σωστά θα πρέπει να το τσαλακώσει, να το κάνει μπαλάκι και το βάλει σε ένα κουτί! Αν το καταφέρει θα πάρει 2 πόντους σύμφωνα με τον αριθμό των συλλαβών. Μετά η δική σας σειρά! Μην ξεχνάτε να μετράτε το σκορ γιατί κάθε παιδί θα θέλει να κερδίσει. (Αυτήν η άσκηση είναι για παιδάκια τα οποία έχουν δυσκολία στην παραγωγή κάποιου φωνήματος και μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον λογοθεραπευτή σας.)
Περάστε λίγο χρόνο με κάποιο βιβλίο
Διαλέξτε βιβλία τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά σας και έχουν πολλές εικόνες. Κάντε τους ερωτήσεις για τις εικόνες που βλέπουν, για παράδειγμα:
  • Τι χρώμα έχει το σκυλάκι; (λεξιλόγιο)
  • Τι κάνει το παιδάκι; (λεξιλόγιο και συντακτικό γιατί η απάντηση δεν είναι μονολεκτική αλλά ολόκληρη πρόταση)
  • Τι ήχο κάνει το φίδι; σσσσσσσσσς (ειδικά αν υπάρχει δυσκολία παραγωγής του φωνήματος)
  • Βρες μου λέξεις που αρχίζουν με το ήχο /s/ (ταύτιση και ομαδοποίηση)
  • Πες μου άλλα ζωάκια που έχουν αυτό το χρώμα. (ομαδοποίηση και λεξιλόγιο)
Ένα βιβλίο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό καθώς υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες ασκήσεις τις οποίες το παιδί βρίσκει διασκεδαστικές και τις αντιλαμβάνεται ως παιχνίδι και όχι σαν άσκηση.
Αυτές είναι μερικές δραστηριότητες οι οποίες στον ελεύθερο σας χρόνο θα προσφέρουν πολλά στα παιδιά σας αλλά και σε εσάς καθώς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δεθεί η οικογένεια περισσότερο. Επιπλέον λειτουργούν και ως προετοιμασία για την σχολική ζωή που ακολουθεί και είναι αγχωτική για όλους τους γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου