Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

κοινωνικοποίηση

Πώς θα τονώσουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας

  

Μέρες γιορτινές,μέρες χρονιάρες που διανύουμε  οι επισκέψεις,οι βόλτες,οι έξοδοι,οι οικογενειακές και γενικότερα οι κονωνικές συναναστροφές δίνουν και παίρνουν.


Ένα θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους γονείς και το οποίο καλούνται  να αντιμετωπίσουν είναι η καλλιέργεια και η ενίσχυση της κοινωνικότητας του παιδιού τους.
Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους να προτιμάει την αγκαλιά της μαμάς από την παρέα με τα άλλα παιδάκια, όμως οι ειδικοί... έχουν άλλη γνώμη!
Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης των άλλων ανθρώπων και ορίζει διαφορετικά την κοινωνικοποίηση, μας λένε. 

Κι αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που πρέπει να σεβαστούμε. Υπάρχουν πεντάχρονα που μπαίνουν στο παιδικό πάρτι και αμέσως να γίνονται το κέντρο της προσοχής κι άλλα που χρειάζονται αρκετό χρόνο «προθέρμανσης» πριν μπουν στον «αγώνα».

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, ούτε μια συγκεκριμένη συνταγή που να οδηγεί στην επιτυχία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξαναγκάζοντας ή, κυριολεκτικά, σπρώχνοντας το παιδί να πάει να παίξει με τα άλλα ή φορτώνοντας τον ελεύθερο χρόνο του με δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να συγχρωτιστεί με άλλα
 παιδιά δεν θα το κάνουν πιο κοινωνικό. 

Αντίθετα, οι κοινωνικές δεξιότητες στα πιο δειλά παιδιά πρέπει να χτίζονται σιγά σιγά.

Να μερικές ιδέες για να τονώσετε την κοινωνικότητά του χωρίς να το τρομάξετε ή να το καταπιέσετε:

- Καλέστε ένα μόνο παιδάκι σε χώρο όπου το παιδί σας νιώθει ασφάλεια (ιδανικά στο σπίτι σας).

- Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί. Εάν θέλει να παίξει μόνο του σε μια γωνιά, αφήστε το να το κάνει.

- Μην ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει μάθει να μοιράζεται, γι’ αυτό είναι φυσιολογικό για εκείνο να αντιδρά όταν κάποιος παίρνει το παιχνίδι του, όπως θα κάνατε κι εσείς εάν κάποιος άρπαζε την τσάντα από τον ώμο σας.

- Είναι προτιμότερο να ορίσετε εσείς τους κανόνες του παιχνιδιού ή και να τα βάλετε να παίζουν δίπλα δίπλα, τα καθένα με το παιχνίδι του –και μείνετε κάπου κοντά για να προλάβετε τους καυγάδες, που είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν.

- Κυρίως, μην αγχώνεστε. Το παιδί σας θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν βλέπει ότι εσείς είστε ψύχραιμη. Άλλωστε, εκείνο που έχει σημασία στη φιλία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα και να είστε σίγουρη ότι σιγά σιγά θα διαλέξει τους ανθρώπους που θα βάλει στην παρέα και την καρδιά του.

πηγή:

http://www.ipaideia.gr/eidhseis/pos-tha-tonosoume-tin-koinonikotita-tou-paidiou-mas.htm