Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Το ταξίδι του Φερεϋντούν

      Το ταξίδι του νηπιαγωγείου μας στις σελίδες μύθων,παραμυθιών,ιστοριών και αφηγήσεων με έντυπη,προφορική ή και ηλεκτρονική μορφή έχει ξεκινήσει και προβλέπεται...συναρπαστικό.
    Στο δρόμο του ταξιδιού μας και στην αίθουσα της τάξης μας περιμένουμε αυτές τις μέρες να συναντήσουμε τον συγγραφέα κ. Γρηγόρη  Χαλιακόπουλο να μας μιλήσει για το βιβλίο του
                  

Μπορούμε να το ξεφυλλίσουμε εδώ

       Μ' ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλον τον κόσμο μ' ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ' αστέρια. Τις νύχτες έλαμπε στον ουρανό, με την πανέμορφη ουρά του να λικνίζεται, σαν να ήθελε να προσκαλέσει τον μικρό Φερεϋντούν στο ταξίδι που ονειρευόταν. Κι εκείνος έπαιρνε θάρρος, μέχρι που αποφάσισε να ταξιδέψει ολομόναχος σ' άγνωστα μέρη. Μολονότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα γι' αυτόν, ο φίλος μας κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τ' όνειρό του! Πως συνέβη αυτό; Μα κάθε ταξίδι έχει τα μυστικά του!
Γιατί ένα παιδί από τη μακρινή Περσία να θέλει να φύγει απ' την πατρίδα του; Πόσο μπορούν οι άνθρωποι ν' ακούν πάνω απ' τα κεφάλια τους τρομακτικούς ήχους από αεροπλάνα που σκορπούν τον θάνατο με τις δολοφονικές τους βόμβες; Κι όταν το ταξίδι της φυγής είναι αναπόφευκτο, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τα όνειρα και τις επιλογές εκείνου που αναζητεί μιαν άλλη πατρίδα; Στην Ελλάδα, τον Φερεϋντούν αγάπησαν και υπερασπίστηκαν οι ποιητές. Γιατί γνώριζαν και κείνοι πως η ζωή είναι το πιο όμορφο ποίημα, το πιο όμορφο ταξίδι... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


  Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα με ένα χαρακτηριστικό του ποίημα δίνει ο ίδιος ο Φερεϋντούν Φαριάντ:
«Πατρίδα μου είναι ένας ουρανός 
χωρίς διαβατήριο 
χωρίς πύλη.
Μπαίνω απ’ τον αέρα!»Πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον ποιητή Φερεϋντούν που μας ενημερώνει και μας ευαισθητοποιεί είχε γίνει από την εκπομπή Παρασκήνιο και ακολουθεί:
    
                            

   Πληροφορίες που αφορούν στη βιογραφία του ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ μπορούμε να διαβάσουμε εδώ