Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Αναπηρία και Παιδική Προστασία | UNICEF

                   

Η αναπηρία είναι ένα κοινωνικό ζήτημα--προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων με «μακροχρόνια σωματική, ψυχική, πνευματική ή αισθητηριακές μειονεξίες που, σε αλληλεπίδραση με διάφορα εμπόδια, μπορεί να παρεμποδίσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία σε μια ισότιμη βάση με τους άλλους» (άρθρο 1, η σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία). Δεν είναι η δυσλειτουργία η ίδια, αλλά μάλλον στάσεις και περιβαλλοντικά εμπόδια που οδηγούν σε αναπηρία. 
Τα παιδιά με αναπηρίες είναι συχνά «αόρατα» στους παρόχους υπηρεσιών και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας από τους συμμαθητές τους χωρίς ειδικές ανάγκες.
 Τα παιδιά με αναπηρίες συχνά δυσανάλογα τοποθετούνται σε εναλλακτική φροντίδα, αντί να παραμένουν με τις οικογένειές τους. Αυτό το γεγονός εγείρει ανησυχίες για την προστασία τους. 
Η στρατηγική της UNICEF είναι να προωθήσει την αναγνώριση για όλα τα παιδιά ως πλήρη μέλη της κοινωνίας και το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους, χωρίς καμία διάκριση.
 Η UNICEF συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι μέλη της οικογένειας των ατόμων με αναπηρίες, που είναι συχνά οι κύριοι υπεύθυνοι, και τα παιδιά με αναπηρίες, να λάβουν βοήθεια από το κράτος για την κάλυψη δαπανών που αφορούν την αναπηρία, επαρκή κατάρτιση, συμβουλευτική, οικονομική βοήθεια και φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου