Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Πυραμίδα διατροφής,νόστιμη κι υγιεινή


Κατά τη φετινή σχολική χρονιά στο Νηπιαγωγείο μας υλοποιούμε το Πρόγραμμα Υγιή παιδιά,Υγιής πλανήτης με πολύπλευρες δραστηριότητες που αντλούμε από το πλουσιότατο κι εμπεριστατωμένο υλικό που προσφέρεται ή αυτό που προκύπτει αυθόρμητα και πολύ δημιουργικά κατά την καθημερινή πρακτική.
Αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε με τη διπλή πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.  Εξηγήσαμε  πώς είναι καλή για την υγεία μας και για το περιβάλλον: ό,τι μας λέει η μεσογειακή διατροφή πως είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό και για την υγεία του πλανήτη. 
Καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία βρίσκονται σε ανάπτυξη έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικες. Οι τροφές που είναι στη βάση της πυραμίδας πρέπει να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό στη διατροφή τους, όχι όμως απεριόριστες ποσότητες!
Εστιάσαμε όμως και στην ανεστραμμένη πυραμίδα. Την παρατηρήσαμε και κάναμε υποθέσεις για τη σημασία της. Οι τροφές που βρίσκονται στο κάτω μέρος της, στη μύτη, έχουν το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Αυτές που βρίσκονται στην κορυφή έχουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα, δηλαδή η διαδικασία παραγωγής τους κόστισε λιγότερο στον πλανήτη, σε «φύση» και ρύπανση. Παρατηρήσαμε και συζητήσαμε τις ομάδες τροφών της πυραμίδας και τη σχέση τους με την υγεία του σώματος και του πλανήτη.




Κατασκευάσαμε με κολάζ το παζλ με την πυραμίδα υγιεινής διατροφής




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου