Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Φρούτα ...εποχής!!! (ή αλλιώς κάθε πράγμα στον καιρό του)

Μια και κατά τη διάρκεια του δεκατιανού μας παρατήρησα πως οι προτιμήσεις κάποιες φορές απείχαν από τις προτεινόμενες από τους ειδικούς,σκέφτηκα και ζήτησα από τους μικρούς μου μαθητές, όποιος θέλει -με τη βοήθεια πάντα της οικογένειας- να φέρει ένα ή και περισσότερα φρούτα στην τάξη μας,με σκοπό μόλις μαζευτούν αρκετά να φτιάξουμε "τη φρουτοσαλάτα της παρέας".
Και πράγματι,δεν άργησαν να φτάσουν ...στο τραπεζάκι μας τα φρούτα που φαίνονται και τα οποία έχουν ποικιλία.


Παρατηρήσαμε τα χρώματά τους,τα ονομάσαμε,τα ομαδοποιήσαμε ,τα ταξινομήσαμε,τα μετρήσαμε.




Και μετά,ήρθε η ώρα της απόλαυσης...Απόλαυση αρωμάτων.Η αίθουσα γέμισε μυρωδιές φρουτένιες!Άκουγα φωνούλες:"κυρία μυρίζει μανταρίνι,κυρία μυρίζει μήλο...."


          Το τραπέζι μας πλημμύρισε ομορφιά,χρώματα της φύσης,ερεθίσματα,παραστάσεις και εικόνες στα μάτια των πεντάχρονων.


Η συμμετοχή ήταν ... καθολική,ακόμα κι από παιδιά που στο σπίτι δε βάζουν φρούτο στο στόμα τους κι έστω δοκίμασαν!!!Κι αυτό αποτέλεσε τόσο ευχάριστη έκπληξη για τους γονείς που έπεσε η ιδέα να καθιερωθεί "η φρουτοσαλάτα της παρέας" . Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν, μια μητέρα -εκ περιτροπής -θα μας ετοιμάζει ένα μπωλ με φρουτοσαλάτα εποχής, την οποία και θα μοιραζόμαστε την ώρα του δεκατιανού, μια δραστηριότητα που εξυπηρετεί πολλαπλούς παιδαγωγικούς σκοπούς.


Τονίσαμε πως τόσο
τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή που αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.
Για παράδειγμα οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώμε στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει,καθώς οι χειμερινές φράουλες προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.
Για δική μας διευκόλυνση λοιπόν, η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φρούτα και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται – πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής.

Απλή συμβουλή: τυπώνουμε τον πίνακα, τον βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου, τον συμβουλευόμαστε  και μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, όταν πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου