Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Ασκήσεις λεπτής κινητικότητας

Μέσα στις μαθησιακές επιδιώξεις που έχουμε ξεκινώντας η σχολική χρονιά,είναι και η συστηματική συμμετοχή των παιδιών σε οργανωμένες δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης,όπως είναι και η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας.
Εδώ ακολουθούν δύο παραδείγματα από αυτού του είδους τις δραστηριότητες που ασχοληθήκαμε στην τάξη μου έως τώρα.
Με φύλλα εργασίας,όπως αυτά που ακολουθούν,μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να ασχοληθούν συστηματικά με το ψαλίδι,πάντα με την επίβλεψη τη δική μας,επιμένοντας περισσότερο χρόνο στα παιδάκια που πιθανόν δεν έχουν εξασκηθεί ιδιαίτερα ως τώρα.
Πριν κόψουν κάποιες φορές, ένωσαν ή ζωγράφισαν τις διακεκομμένες γραμμούλες...
 
Εγώ προσωπικά, χρησιμοποίησα για την εκτύπωση και παλαιότερα "άχρηστα"φύλλα εργασίας,μια και στις αρχικές απόπειρες για κόψιμο,κάποιες φορές το χαρτί παίρνει το δρόμο για το...καλάθι!!!Επίσης,στο διαδίκτυο βρήκα αρκετά φύλλα εργασίας-με φθινοπωρινό μάλιστα περιεχόμενο-όπου στα κυκλάκια που υπάρχουν πάνω στο σχέδιο,ζήτησα από τα παιδιά να βάλουν με το δαχτυλάκι τους τέμπερα και μετά να γεμίσουν με χρώμα,κάτι που το καταδιασκέδασαν...παράλληλα.Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ

Σας παρουσιάζω υλικό και στιγμιότυπα από την διερεύνηση του θέματος "ο εαυτός μου".Ψάξαμε να βρούμε τι είναι που μας διαφοροποιεί από τους διπλανούς μας και ποια είναι τα κοινά που μας δένουν σε μια ομάδα.
                                                                     Ενδιαφέροντα μηνύματα για την αποδοχή της διαφορετικότητάς μας ανακαλύπτουμε και στον Έλμερ,τον παρδαλό ελέφαντα...Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Oικογένεια

       Ξεκινήσαμε τη θεματική ενότητα "οικογένεια" με την κατασκευή μιας κάρτας-δώρου από τα χεράκια των παιδιών μου προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες  τους,εκφράζοντας  έτσι την άδολη και αγνή αγάπη τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.


Την ιδέα την πήρα από την ιστοσελίδα fun-tastic 14, την οποία κι ευχαριστώ.
Την Παρασκευή πριν σχολάσουμε,κάθε παιδάκι πήρε το σχέδιο που ακολουθεί,τυπωμένο σε χαρτονάκι Α4.


Συζητώντας,είχαμε εξηγήσει ότι αντιπροσωπεύει το δέντρο της οικογένειας κάθε παιδιού που μαζί με τους γονείς του θα συμπλήρωνε τα στοιχεία πάνω στα κλαδιά και θα το διακοσμούσε όπως του άρεσε.
Σήμερα λοιπόν με πολλή χαρά και περηφάνεια, θα έλεγα,ένα ένα τα νηπιάκια μου έρχονταν το πρωί κουβαλώντας το Οικογενειακό τους Δέντρο,το οποίο και παρουσίασαν στην ολομέλεια λίγο αργότερα,εξηγώντας στους συμμαθητές τους πώς το συμπλήρωσαν και το στόλισαν.
Ήταν πολύ ωραίες στιγμές,τα παιδιά που μόλις πριν λίγες μέρες πέρασαν το κατώφλι του Νηπιαγωγείου να παρουσιάζουν και να μιλούν το καθένα για τη
 δική του οικογένεια.
Ιδού λοιπόν,τα Οικογενειακά μας Δέντρα:

 

 

 

 


 

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Οκτώβριος


        Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε.

  Ο Οκτώβριος είναι εδώ! Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα γι αυτόν...

Σήμερα, Παγκόσμια  Ημέρα  για την Τρίτη Ηλικία,το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε,είναι να  αφιερώσουμε στους πολυαγαπημένους παππούδες και τις ανεκτίμητες γιαγιάδες μας τα  γλυκά τραγουδάκια που ακολουθούν:
                                   ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥ


                        

και...
Και μια μεγάλη αγκαλιά,δε θα ήταν άσχημη ιδέα...ή και περισσότερες!!!