Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο εαυτός μου (ή αλλιώς ...αυτά που αγαπώ)

       Αυτές τις μέρες "γνωριμίας" στο Νηπιαγωγείο  μία από τις δραστηριότητες  που οργάνωσα στην τάξη μου ήταν αυτή που ακολουθεί και που είχε μεγάλη επιτυχία.
   Κάθε παιδάκι πήρε φεύγοντας για το σπίτι του μια χάρτινη σακουλίτσα με ένα σημείωμα που έλεγε πως πρέπει να την επιστρέψει την  επόμενη μέρα  γεμάτη με τέσσερα αντικείμενα που θα επέλεγε το ίδιο.
                                                       

    Όποιο ήθελε μπορούσε να την διακοσμήσει ζωγραφίζοντας την,κολλώντας αυτοκόλλητα ή με όποιο τρόπο του άρεσε.Την επόμενη μέρα το νήπιό μας είχε την "υποχρέωση" να επιστρέψει τη σακουλίτσα του και να μας την παρουσιάσει στην ολομέλεια,εκφράζοντας έτσι τις επιλογές και τις σκέψεις του σε ένα ολοκαίνουργιο κοινωνικό περιβάλλον που προσπαθεί να ενταχθεί,αυτό του Νηπιαγωγείου.Αυτή  είναι και η σημασία που κάνει τόσο σπουδαία αυτή τη δραστηριότητα.
   Τα παιδιά ήταν συνεπέστατα και την επόμενη μέρα ακόμα και τα πιο συνεσταλμένα μας παρουσίασαν αυτό που είχαν επιλέξει και που αγαπούν με χαρά και αίσθημα ικανοποίησης.
                 

                                Μια δραστηριότητα που την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Καλώς ήρθατε στο Νηπιαγωγείο

Η καινούργια σχολική χρονιά ξεκίνησε κιόλας! Καινούργιες φατσούλες εμφανίστηκαν  στην αυλόπορτα του σχολείου μας κρατώντας σφιχτά το χέρι κάποιου μεγάλου, τρέχοντας όλο θάρρος, πλησιάζοντας πιο διστακτικά ή ακόμα και αγκαλιά με τα μάτια κάτω. Γι αυτές τις φατσούλες,  τις γεμάτες προσμονή ,ετοίμασα όλο αγάπη μικρές εκπληξούλες  για να είναι το καλωσόρισμα ευχάριστο.
 
 
 
Ετοίμασα σε χαρτάκι φωτοτυπικού ένα φάκελο που έκρυβε ένα γραμματάκι έκπληξη για τα μικρά μας, για να καθησυχάσει τους φόβους τους τη νύχτα πριν την Πρώτη Μέρα .Την ιδέα την πήρα από το Πυθαγορείο Νηπιαγωγείο  και το Elniplex  κι ευχαριστώ πολύ για το υλικό.Μέσα κρυβόταν ο μαγικός μαρκαδόρος που έβαλαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να "ζωγραφίζουν" ευχάριστα όνειρα στον ύπνο τους..Επίσης πήραν και οι γονείς την επιστολή τους, όπου με πολύ κατανοητό και γλυκό τρόπο  διάβασαν τι μαθαίνουμε στο νηπιαγωγείο και με ποιο τρόπο, ένα πολύ όμορφο κείμενο που βρήκα  στο meleniro κι επίσης ευχαριστώ.
Καλωσήρθατε λοιπόν στην παρέα μας παιδάκια και γονείς ...
Καλή αρχή  και Καλή Χρονιά να έχουμε...

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση


          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Τη Δευτέρα 12-9-2016 και ώρα 8.30 π.μ. θα  πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός στο χώρο του  Νηπιαγωγείου μας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία  του σχολείου καθώς και η εκλογή Εκπροσώπου Γονέων για τη Σχολική Κοινότητα.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Λίγα λόγια για ...αρχή!!!

                               




      Το Νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως και έξι ετών. Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι η ενίσχυση διαφορετικών τομέων ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. 
Οι τομείς αυτοί είναι η σωματική ανάπτυξη, η αντιληπτική – αισθητηριακή ανάπτυξη, η επικοινωνιακή και γλωσσική ανάπτυξη, η γνωστική ανάπτυξη, η συναισθηματική ανάπτυξη και η κοινωνική ανάπτυξη. 

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο μπορεί να φαίνεται δύσκολη για τα  παιδιά που χρειάζεται να αφήσουν το οικογενειακό περιβάλλον και να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Ο ρόλος της νηπιαγωγού την πρώτη ημέρα είναι να ενσωματώσει διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά με άγχος και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη προς την ίδια, ώστε να μπορούν να αισθάνονται αρκετά ασφαλή σε αυτόν τον καινούριο χώρο. 

Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο λοιπόν,οι οποίες πιθανόν να αποτελούν μια αγχωτική περίοδος εκτός από τα παιδιά και για τους γονείς.Για κάποιους χαρακτηρίζεται από φόβους και ανησυχίες καθώς η μητέρα(συνήθως) χάνει τη συνολική εποπτεία της πάνω στο παιδί της. 
Σκέψεις πολλές από την πλευρά ειδικά της μητέρας «Αναρωτιέμαι πώς θα είναι χωρίς εμένα, αν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες του ..κλπ.».. 

    Μερικές συμβουλές που θα προετοιμάσουν γονείς και παιδιά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες,ώστε να αντιμετωπίσουν με ηρεμία την πρώτη ημέρα του νηπιαγωγείου  και τις αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα  των μικρών μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.
   Αποφύγετε την επιστροφή από τις διακοπές λίγες ημέρες πριν από την είσοδο στον κόσμο του σχολείου. Το παιδί πρέπει να έχει χρόνο για να ανακάμψει από μια συνήθεια που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών(ύπνος πολύ αργά το βράδυ κλπ.) 
   Αν μπορείτε πηγαίνετε με το παιδί σας πριν τον αγιασμό στο νηπιαγωγείο που θα φοιτήσει για να το δει και να γνωρίσει την νηπιαγωγό που θα έχει. Θα το βοηθήσει και θα το καθησυχάσει τις πρώτες στιγμές που χαρακτηρίζεται ίσως από άγχος και φόβο. 
   Ετοιμάστε μαζί με το παιδί σας τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη ημέρα. 
   Αν θέλει μπορεί να ετοιμάσει και μια ζωγραφιά από το σπίτι την οποία θα χαρίσει στην νηπιαγωγό του την επόμενη μέρα. 
   Εάν σαν γονείς είστε ανήσυχοι κατά την αναχώρηση του παιδιού σας από το σπίτι ίσως το παιδί σας το καταλάβει και αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να ανησυχεί και αυτό θα το κάνει ακόμα πιο νευρικό. 
  Αν το πρωί το παιδί κλαίει για να μην πάει στο νηπιαγωγείο επιμείνετε να το στείλετε στο σχολείο γιατί είναι σημαντικό να συνηθίσει στη νέα αυτή κατάσταση(πάμε σχολείο κάθε μέρα.)  Πείτε του ότι ο καθένας πηγαίνει στο σχολείο στην ηλικία του. Ενισχύστε την εμπειρία μιλώντας για όλα τα θετικά. Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για το σχολείο συζητώντας για όλα τα πράγματα που θα κάνει: νέους φίλους, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, τραγούδια, , ιστορίες ... Λίγα παιδιά να αντισταθούν. 
  Εξηγήστε στο παιδί σας τις θετικές πλευρές του σχολείου και μιλήστε του για την εμπειρία σας όταν ήσασταν μικρό παιδί και πήγατε πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, για τον ενθουσιασμό της πρώτης ημέρας σας και πόσο πολύ σας άρεσε το νηπιαγωγείο. 
  Φτάστε στην ώρα σας! Φαίνεται να είναι πιο εύκολο για τα περισσότερα παιδιά όταν φθάνουν λίγο πριν η πόρτα της τάξης ανοίγει. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μπουν στην τάξη με τους φίλους τους! Μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο όταν θα φτάσουν μετά από όλα τα άλλα παιδιά τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε δραστηριότητες. 

      Αν το παιδί σας κλαίει όταν φτάσει στο νηπιαγωγείο(και δεν θέλει να μπει μέσα στην τάξη) και η νηπιαγωγός το επιτρέπει, μείνετε με το παιδί σας στην τάξη λίγα λεπτά αλλά μην το παρακάνετε γιατί πρέπει να καταλάβει ότι το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος αποκλειστικά για παιδιά και οι γονείς δεν μπορούν να μείνουν εκεί. Με τα μάτια σας και το χαμόγελό σας θα του δώσετε να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί. Μπορείτε ακόμη να περιμένετε λίγα λεπτά έξω από την τάξη και να ενημερώσετε το παιδί σας ότι είστε κοντά του ώστε να μην αισθάνεται ότι το εγκαταλείπετε. 
   Επιπλέον, όταν είναι στο σπίτι, και είναι ιδιαίτερα ήρεμο, ρωτήστε απαλά τι το φοβίζει στο σχολείο, για να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τις ανησυχίες του και να προσπαθήσετε με την νηπιαγωγό για την αντιμετώπισή τους απλά και φυσικά. 
   Μην πιέζετε και μην εκβιάζετε το παιδί σας λέγοντάς του "Αν δεν κλάψεις, θα δώσω ένα δώρο απόψε»,. 
   Χαιρετήστε το με ένα φιλί και με μια αγκαλιά την ώρα που θα το αφήσετε στο νηπιαγωγείο το πρωί. Μην προσπαθήσετε να ξεγλιστρήσετε όταν το παιδί είναι απασχολημένο γιατί ίσως η επόμενη μέρα να είναι πιο δύσκολη. 
  Να είστε συνεπείς στο ωράριο του νηπιαγωγείου και να μην καθυστερείτε ειδικά όταν είναι να πάρετε το παιδί σας επειδή η καθυστέρηση μπορεί να είναι μια πηγή αγωνίας για το παιδί που βλέπει όλα τα άλλα να φεύγουν και το ίδιο να μένει μόνο του. 
Παραλάβετε το παιδί σας από το νηπιαγωγείο με ενθουσιασμό, με ένα χαμόγελο μια αγκαλιά ή ένα φιλί και πείτε του πόσο το αγαπάτε και πόσο νοιαζεστε γι 'αυτό. 
   Ρωτήστε το πώς ήταν η μέρα του, τι έμαθε, ποιες ήταν οι εμπειρίες του. Εάν δεν θέλει να σας μιλήσει γι 'αυτό, μην επιμένετε και μην το πιέζετε, ίσως αργότερα, όταν είναι ήσυχο ή νιώθει έτοιμο να σας τα πει . 
  Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «Είμαι πολύ περήφανη για σένα, όλα θα είναι καλά, χαίρομαι που θα έχεις πολλούς νέους φίλους ...».
Να ξέρετε ότι τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες δυσκολίες όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο σπίτι. 
Ενημερώστε το σχολείο σας αν υπάρχει κάτι που συμβαίνει στο σπίτι σας, και νομίζετε ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουν. 
Θυμηθείτε να ενημερώσετε την εκπαιδευτικό για τυχόν ασθένειες, αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες, συνήθειες ή άλλες ιδιαίτερες ανάγκες.

 Εμπιστευτείτε το παιδί σας και την νηπιαγωγό του και ...
              ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ
        
         

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

...ένας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης...

                        Καλημέρα...Καλό Μήνα και Καλή Αρχή σε όλους μας με τον ...
                                                 ....μικρό γλυκό παλιό Σεπτέμβρη...