Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Πώς μιλάμε στα Παιδιά για την Απώλεια ή το Θάνατο; 4 παραμύθια και συμβουλές διαχείρισης

Ένα θέμα για το οποίο-σε σχέση με τα παιδιά- δεν μιλάμε πολύ είναι η απώλεια, ο θάνατος και η διαχείρισή του.

Τα παιδιά αναπτύσσονται διαρκώς. Αναπτύσσονται όχι μόνο σωματικά που είναι το πιο εμφανές, αλλά και γνωστικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά. Αυτό σημαίνει ότι σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα γεγονότα διαφοροποιείται και αλλάζει. Η απώλεια, ο θάνατος ενός οικείου προσώπου, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά τα γεγονότα, καθώς αποτελεί ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός για το παιδί και μπορεί να διαταράξει την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Επειδή τα παιδιά, μπορεί να μην εκφράζουν πάντα λεκτικά την αίσθηση της απώλειας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον ρόλο του ενεργού ακροατή, ώστε να καταλάβουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο αντίληψης των παιδιών σχετικά με την έννοια του θανάτου. Είναι σημαντικό να προσφέρονται ευκαιρίες στα παιδιά ώστε να συζητούν μια απώλεια σε στιγμές που δεν είναι τόσο φορτωμένα συναισθηματικά, π.χ. διαβάζοντας ιστορίες και συζητώντας σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορίας.

Σε αυτή την ανάρτηση σας παρουσιάζω τέσσερα εκλεκτά βιβλία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν υποστηρικτικό υλικό στο ρόλο μας ως γονείς ή εκπαιδευτικοί κι εδώ βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή, όμως επίσης, μπορούμε να τα αναζητήσουμε στα βιβλιοπωλεία ή στους εκδοτικούς οίκους τους.

Στα δύο πρώτα ακούμε την μελωδική αφήγηση του κάθε βιβλίου, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην ενότητα 10 Λεπτά ακόμη των ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος μια ενότητα αφηγήσεων παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με εκλεκτές επιλογές που μπορούμε ελεύθερα να εξερευνήσουμε.

Το βιβλίο «Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα..» της Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, εικόνες Zafouko Yamamoto, από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ μας παρουσιάζει με ιδιαίτερη τρυφερότητα, κάθε ένα στάδιο που χρειάζεται να περάσουμε για να φτάσουμε στην αποδοχή της απώλειας και να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια νέα ζωή.


Πατώντας ΕΔΩ ακούμε ελεύθερα το βιβλίο «Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα..»

Ένα βιβλίο για τον αποχωρισμό και την απίστευτη ψυχική δύναμη που χρειάζεται για να αποδεσμεύσουμε, να αποδεσμευτούμε και να προχωρήσουμε στη ζωή μας είναι το «Καιρός να πούμε αντίο» με κείμενο και εικόνες Κιμ Σένα, μετάφραση Εύη Γεροκώστα, από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ας εξασκήσουμε με τα παιδιά την δεξιότητα της ακρόασης δίχως κινούμενη εικόνα, ωφελώντας τα  πολλαπλά. Ας ξαπλώσουμε στο χαλί μας ή σε μαξιλάρες ή στον καναπέ μας ή όπου μας κάνει κέφι και ας ακούσουμε ελεύθερα την υπέροχη αφήγησή του. 

Στη σειρά: ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ των εκδόσεων ΣΑΒΒΑΛΑΣ βρίσκουμε το βιβλίο Ο Πάρης της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη.

  Όταν η Λυδία και ο Ορέστης επιστρέφουν από το χωριό του παππού και της γιαγιάς, αναζητούν το σκυλάκι τους τον Πάρη για να παίξουν. Δεν το βρίσκουν όμως πουθενά. «Η καρδούλα του Πάρη μας σταμάτησε όσο λείπατε μια μέρα ξαφνικά. Δε ζει πια!» λένε οι γονείς στα παιδιά. Απαρηγόρητοι είναι η Λυδία και ο Ορέστης. Ώσπου μια μέρα…

Δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί:


Ένα ξεχωριστό κι ευαίσθητο παραμύθι, για τους αγαπημένους που ¨φεύγουν¨  μπορούμε να δούμε και στο βίντεο :


Πώς μιλάμε στα παιδιά για το θάνατο; 

Ένα πολύ χρήσιμο κι ενημερωτικό βίντεο με συμβουλές διαχείρισης της απώλειας ή του πένθους μεταξύ ενηλίκων και παιδιών μας προσφέρουν οι έμπειροι ειδικοί του Χαμόγελου του Παιδιού στο ακόλουθο βίντεο:

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου