Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η τσάντα της Μελίνας, του Βασίλη Κουτσιαρή (εικ.: Φραντσέσκα Κοζάντι)

   Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει-βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της. Η προσαρμογή στο σχολικό πρόγραμμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως πάντα  θέλει το χρόνο της που είναι διαφορετικός για κάθε μικρό μαθητή, αφού εξαρτάται από πολλούς ξεχωριστούς παράγοντες, όμως θα επιτευχθεί με υπομονή και αγάπη προς το παιδί.

Τι γίνεται όμως με τις εξωσχολικές δραστηριότητες μετά το σχολικό ωράριο και οι οποίες όλοι γνωρίζουμε  ότι μπαίνουν πολύ νωρίς στη ζωή των παιδιών; Κατά πόσο είναι καλή ιδέα οι καλές προθέσεις των περισσότερων γονιών που ενώ τους προσφέρουν υπέροχες ευκαιρίες τους δημιουργούν συχνά πολλές υποχρεώσεις, αναπτύσσοντας κάποιες φορές διαταραχές άγχους;

 Το βιβλίο «Η τσάντα της Μελίνας» με κείμενο Βασίλη Κουτσιαρή, εικονογράφηση Francesca Cosanti, από τις Ellinoekdotiki Publishing – Ελληνοεκδοτική Εκδόσεις  είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς εμάς, τους γονείς, για να φροντίζουμε να έχουν τα παιδιά μας ένα πρόγραμμα και μια ζωή που να τους επιτρέπει να είναι παιδιά με ανεμελιά.

Είναι και ένα μήνυμα στα παιδιά μας που, υπερφορτωμένα, παλεύουν να δώσουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό.

Μπορούμε να το ακούσουμε ελεύθερα σε μια υπέροχη αφήγηση από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ERTecho και την ενότητα 10' ακόμα πατώντας τον παραπάνω σύνδεσμο

"... Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μου συνέβη, μόλις χτύπησε το τελευταίο κουδούνι. Τετράδια, μολύβια, χρώματα, γόμες, ξύστρες, βιβλία άρχισαν να μεγαλώνουν και να πετάνε στον αέρα. Πριν προλάβω να βγω απ' την τάξη, όρμησαν όλα μέσα στην τσάντα μου. Είχε γίνει τεράστια πια! Προσπάθησα πολλές φορές να τη βγάλω από πάνω μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Με τόσο βαρύ φορτίο, πώς θα έκανα τη μελέτη στο σπίτι; Και κυρίως πώς θα πήγαινα για πιάνο, ζωγραφική, μπαλέτο και κολύμπι αμέσως μετά; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) ..."

 Ένα παραμύθι που θα βοηθήσει τους «μεγάλους» να καταλάβουν πού κάνουν λάθος και πώς πρέπει ν’ ακούσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους και τους «μικρούς» πώς να βρουν τρόπο να εκφράσουν το άγχος και τις δυσκολίες που τους φορτώνει η καθημερινότητα που άλλοι επέλεξαν γι’ αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου