Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

29+ συνδέσεις για χριστουγεννιάτικα θεατρικά



Οι μέρες που σχεδιάζουμε την οργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής  στο νηπιαγωγείο μας πλησιάζουν.

Πολλές κι εκλεκτές συνάδελφοι μας προσφέρουν μεγάλη ποικιλία θεατρικών κειμένων ανάμεσα στα οποία  μπορούμε να περιηγηθούμε και να επιλέξουμε ό,τι ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες.

Θερμές ευχαριστίες γι αυτό το πολύτιμο υλικό,το οποίο παρατίθεται στους συνδέσμους που ακολουθούν:
Καρυοθραύστης για 48 παιδιά
Καλικαντζαροσκανταλίσματα  21 παιδιά
"Η Εξουσιομανία και το χωριό του Αϊ Βασίλη" και "Χριστούγεννα στον κόσμο της μουσικής" 20 παιδιά
4 ιδέες για θεατρικά έργα βγαλμένα από παραμύθια
4 ιδέες για θεατρικά έργα για την αγάπη,τη ζεστασιά, τον Αη Βασίλη και τους καλλικάντζαρους
Oι 5 νεράιδες των αισθήσεων για 34 παιδιά
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ για 25 παιδιά
Ο Άι Βασίλης στη φυλακή 
5 χριστουγεννιάτικα θεατρικά για μεγάλες και μικρές τάξεις
Ο Πέτρος και η Άγια Νύχτα
"Χριστούγεννα στην παλιά Ελλάδα" για 27 παιδιά
Η χριστουγεννιάτικη μάχη του ζαχαροπλαστείου για 48 παιδιά
«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ» μέρος α΄
"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ"μέρος β' για 50 παιδιά και πάνω
η μπουγάδα του Αη Βασίλη για 50 παιδιά και πάνω
Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ
"Ο Άη- Βασίλης και η Ανακύκλωση" για 25 παιδιά
Ο Αη Βασίλης και οι ευχές των παιδιών
Πρωτοχρονιάτικη περιπέτεια!
τα μαγικά γυαλιά της Κωνσταντίνας
Ένα γράμμα για τον Άϊ- Βασίλη
"μικρά μου καλικαντζαράκια..."
Το δέντρο που δεν είχε στολίδια

Διαβάστε επίσης:



Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ, έτσι για το ...γούρι!


Συνήθως πριν τις γιορτές στα νηπιαγωγεία μια από τις χειροτεχνίες που ετοιμάζουμε να πάρουν οι μικροί μας μαθητές είναι και το ημερολόγιο για το νέο έτος,έτσι για το...γούρι!!!



Πέρισυ τέτοιο καιρό, είχα φτιάξει τα ξεχωριστά ημερολόγιά μας που μας συνόδευσαν όλη τη φετινή χρονιά.



Φέτος σκέφτηκα μια λίγο διαφορετική ιδέα.

  Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα calendarlabs διαμόρφωσα ελεύθερα τη σελίδα κάθε μήνα πολύ απλά,κυρίως με ενδιάφερε η αλλαγή της γλώσσας,αλλά μπορούμε να εισάγουμε και cliparts ή και να το τροποποιήσουμε  όπως θέλουμε ή όπως μας ενδιαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες μας.Έτσι σκέφτηκα να εκτυπώσω τους μήνες κάθε εποχής σε χαρτιά Α4 διαφορετικού χρώματος για να ξεχωρίζουν και για να βγει το αποτέλεσμα πιο χαρούμενο και ανάλογο με το πλεύμα του νηπιαγωγείου!!!
Για τους μήνες του χειμώνα ξεκινώντας, θα χρησιμοποιήσω ανοιχτό γκρι,για τους μήνες της άνοιξης πράσινο,του καλοκαιριού κίτρινο και του φθινοπώρου μπεζ στις πιο παλ αποχρώσεις για να φαίνεται η εκτύπωση καλύτερα.
Σαν εξώφυλλο του ημερολογίου θα εκτυπώσω σε χαρτονάκι Α4 (για να είναι πιο ανθεκτικό) μια φωτογραφία-κολλάζ από καθημερινές δραστηριότητες μέσα στην τάξη και για τη διακόσμηση-στόλισμα θα ασχοληθούν τα παιδιά.
Μετά και τον τελευταίο μήνα, θα μπει επίσης χαρτονάκι για να είναι σταθερό και στο τέλος θα δεθούν όλα τα φύλλα με μια κορδέλα.

Είναι μια πρόταση απλή,διαφορετική και ανέξοδη σχετικά.Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Κι επειδή η επανάληψη είναι ...μήτηρ πάσης μαθήσεως,ακολουθούν οδηγίες χρήσης,συνοπτικές και ...ξεκάθαρες!
Δημιουργήστε  το δικό σας σχολικό ημερολόγιο στην ιστοσελίδα calendarlabs. 
 Η διαδικασία της δημιουργίας είναι λίγων λεπτών. 
Καταρχάς επιλέγετε τον  τύπο  σχολικού  ημερολογίου που σας ενδιαφέρει .  Μπορείτε να επιλέξετε κενό( blankcalendar) , γραφείου( desktop calendar), σχολικό ημερολόγιο( school calendar) εβδομαδιαίο, μηνιαίο, ετήσιο) μέσα από πολλά άλλα σχέδια. 
Στην επιλογή photo calendar μπορείτε να εισάγετε φωτογραφία δική σας επιλογής για το ημερολόγιο που θέλετε να δημιουργήσετε.
Πατήστε  άνοιγμα στο σχετικό σύνδεσμο του αρχείου. 
Θα ανοίξει ένα  κείμενο word  που σε ελάχιστο χρόνο μπορείτε να το τροποποιήσετε στα ελληνικά ( μόνο τα ονόματα των ημερών ή μηνών, αντιγραφή -επικόλληση) . Τέλος εκτυπώνετε το ημερολόγιο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΗΜΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΠΙΘΑΝΗΣ-ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ,ΓΟΝΕΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Φρούτα ...εποχής!!! (ή αλλιώς κάθε πράγμα στον καιρό του)

Μια και κατά τη διάρκεια του δεκατιανού μας παρατήρησα πως οι προτιμήσεις κάποιες φορές απείχαν από τις προτεινόμενες από τους ειδικούς,σκέφτηκα και ζήτησα από τους μικρούς μου μαθητές, όποιος θέλει -με τη βοήθεια πάντα της οικογένειας- να φέρει ένα ή και περισσότερα φρούτα στην τάξη μας,με σκοπό μόλις μαζευτούν αρκετά να φτιάξουμε "τη φρουτοσαλάτα της παρέας".
Και πράγματι,δεν άργησαν να φτάσουν ...στο τραπεζάκι μας τα φρούτα που φαίνονται και τα οποία έχουν ποικιλία.


Παρατηρήσαμε τα χρώματά τους,τα ονομάσαμε,τα ομαδοποιήσαμε ,τα ταξινομήσαμε,τα μετρήσαμε.




Και μετά,ήρθε η ώρα της απόλαυσης...Απόλαυση αρωμάτων.Η αίθουσα γέμισε μυρωδιές φρουτένιες!Άκουγα φωνούλες:"κυρία μυρίζει μανταρίνι,κυρία μυρίζει μήλο...."


          Το τραπέζι μας πλημμύρισε ομορφιά,χρώματα της φύσης,ερεθίσματα,παραστάσεις και εικόνες στα μάτια των πεντάχρονων.


Η συμμετοχή ήταν ... καθολική,ακόμα κι από παιδιά που στο σπίτι δε βάζουν φρούτο στο στόμα τους κι έστω δοκίμασαν!!!Κι αυτό αποτέλεσε τόσο ευχάριστη έκπληξη για τους γονείς που έπεσε η ιδέα να καθιερωθεί "η φρουτοσαλάτα της παρέας" . Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν, μια μητέρα -εκ περιτροπής -θα μας ετοιμάζει ένα μπωλ με φρουτοσαλάτα εποχής, την οποία και θα μοιραζόμαστε την ώρα του δεκατιανού, μια δραστηριότητα που εξυπηρετεί πολλαπλούς παιδαγωγικούς σκοπούς.


Τονίσαμε πως τόσο
τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή που αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.
Για παράδειγμα οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώμε στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει,καθώς οι χειμερινές φράουλες προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.
Για δική μας διευκόλυνση λοιπόν, η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φρούτα και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται – πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής.

Απλή συμβουλή: τυπώνουμε τον πίνακα, τον βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου, τον συμβουλευόμαστε  και μπορούμε να απολαύσουμε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, όταν πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε!



Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Μαθαίνουμε ..."να λύνουμε και να δένουμε".


Η λεπτή κινητικότητα σχετίζεται με το πόσο ικανό είναι το παιδί  να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα.
Κατά την προσχολική ηλικία είναι απαραίτητο να εξασκηθεί με τις ανάλογες δραστηριότητες.
Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στο σπίτι,μας προσφέρει το kindykids.

Οι μαθητές της  τάξη μας,όπως θα δείτε, έφτιαξαν τα δικά τους παπούτσια πάνω στα οποία θα μάθουν  "να λύνουν και να δένουν "τα κορδόνια τους,εξασκώντας πολλαπλές δεξιότητες και κατακτώντας σταδιακά την αυτονομία τους. 














Οι πρώτες αυθόρμητες προσπάθειες στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία,όπως βλέπετε...





...και πρόσφεραν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση στα παιδάκια μου!!!Οι προσπάθειες φυσικά συνεχίζονται...