Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Δωρεάν πρότυπα παρουσιάσεων PowerPoint σχετικά με την εκπαίδευση



     Για όσους δημιουργούν παρουσιάσεις με το πρόγραμμα PowerPoint το fppt.com είναι  μια καλή επιλογή για να κατεβάσετε  εντελώς δωρεάν πρότυπα   σχετικά με την εκπαίδευση και όχι μόνο.
     Τα πρότυπα  περιέχουν εικόνες που αφορούν διάφορα θέματα που πιθανόν μας ενδιαφέρουν,αλλά και διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Αφορούν παρουσιάσεις προς μαθητές αλλά και  ενηλίκους. Έχετε τη δυνατότητα βέβαια να αλλάξετε τη γλώσσα στα ελληνικά.
    Με μια απλή εγγραφή δίνοντας  το e-mail μας και κάνοντας επιβεβαίωση, έχουμε πρόσβαση σε άπειρα μοτίβα παρουσιάσεων,δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να κάνουμε την επιλογή που μας ταιριάζει περισσότερο.
    Εγώ για παράδειγμα,επέλεξα αυτό το μοτίβο παρουσίασης
                                 

επειδή ταιριάζει καλύτερα στο θέμα που θέλω να ασχοληθώ.
    Δείτε τα πρότυπα εδώ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Οι προκλήσεις της σπατάλης τροφίμων και οι ευκαιρίες διάσωσης φαγητού

        Μέσα από το λογαριασμό του twitter ενημερώνομαι τακτικά για θέματα που με ενδιαφέρουν,κυρίως παιδαγωγικά και περιβαλλοντικά.Σε ένα tweet που μου ήρθε λοιπόν,πριν λίγο καιρό,από το  "Μπορούμε"  βρήκα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα θέμα που μπορούμε να εντάξουμε στον εκπαιδευτικό μας προγραμματισμό.
                                   


   Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, καθώς και στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν και τα στοχευμένα ενημερωτικά βίντεο που παρουσιάζονται και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στην τάξη μας.
    Ειδικότερα,στο βίντεο «Προκλήσεις της σπατάλης τροφίμων» παρουσιάζονται οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις και επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων. 
    Παράλληλα, υπάρχει και το ειδικό εκπαιδευτικό βίντεο που μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τα παιδιά ή τους μαθητές μας. Πέρα από την παρουσίαση στοιχείων για τη συνειδητοποίηση του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση των παιδιών, επιπλέον προτείνονται πρακτικές για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, τις οποίες μπορεί εύκολα να ακολουθήσει όλη η οικογένεια! 

                     
                            
Είμαι σίγουρη ότι η δημοσίευση αξίζει το χρόνο και την προσοχή μας στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.boroume.gr/enimerosi/ta-nea-mas/oi-prokliseis-tis-spatalis-trofimon-kai-oi-eukairies-diasosis-fagitou-deite-ta-video/

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Πρόγραμμα "Με ένα βιβλίο στο χέρι"

    Εδώ μπορείτε να δείτε και να πάρετε ιδέες από το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας κατά τη σχολ. χρονιά 2015-16,σε μορφή pdf.
                                       
                                           "Με ένα βιβλίο στο χέρι"

enellys.blogspot.com

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Μια πρόσκληση από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ






   Με αφορμή τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε την Τετάρτη 5-6-17  στο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών, στη Βροχίτσα, εκδήλωση για να τιμήσει όσους έχουν σταθεί στο πλάι του. 
   Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην φιλόξενη πλατεία του χωριού όπου αρχικά παρακολούθησε  την προβολή βίντεο για την ιστορία του συλλόγου και τον τρόπο ίδρυσής του από το μικρό Ανδρέα Γιαννόπουλο.Εκεί απονεμήθηκαν έπαινοι σε όλους όσους στηρίζουν τις καθημερινές προσπάθειες του συλλόγου και το γνωστό σε όλους μας πολύτιμο έργο του.
   Όλοι όσοι παρευρεθήκαμε διασκεδάσαμε με τους χορούς,τη  χορευτική ομάδα,τα θεατρικά δρώμενα μικρών παιδιών, τα σκετσάκια παιδιών του Χαμόγελου από ελληνικές ταινίες ,τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα και τα τραγούδια που έπαιξε η ορχήστρα .Ένας πλούσιος μπουφές είχε προετοιμαστεί με αγάπη για όλους μας.Όλα αυτά μας έκαναν μια μεγάλη και ξεχωριστή παρέα...Κάπως έτσι κύλησε η μοναδική αυτή βραδιά,η βραδιά του Χαμόγελου...

                                        ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Να τα αγαπάτε τα παιδιά. Και να τα θαυμάζετε. Και να τους το δείχνετε

Τα παιδιά είναι όπως τα λουλούδια. Χρειάζονται αγάπη και προσοχή για να παραμείνουν φωτεινά και να μη μαραθούν. Η αγάπη είναι εκείνη η τροφή που θρέφει την ψυχή και προστατεύει το παιδί από τα άσχημα συναισθήματα αφορούν την αξία, την εμφάνιση και την προσωπικότητά του. Ως παιδιά, η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσουμε για τον εαυτό μας απορρέει από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει το περιβάλλον , οι γονείς μας. Αν το παιδί δεχτεί αγάπη και αποδοχή θα καλλιεργήσει και εκείνο μέσα του την αγάπη για τον εαυτό του και την πίστη στην αξία του. Αντιθέτως, αν το παιδί εισπράττει απόρριψη και κατάκριση, τότε μπορεί μέσα στην ψυχή του να καλλιεργηθούν πεποιθήσεις όπως το ότι δεν ‘’είναι αρκετά ικανό ή καλό’’. 
Οι γονείς , πολλές φορές, αποφεύγουν να δείχνουν στο παιδί την αγάπη και το θαυμασμό τους, ενώ εξαντλούν την αυστηρότητα τους  αρκετές φορές σε θέματα όπως η σχολική επίδοση ή ο αθλητισμός. Πολλοί θεωρούν ότι η επιβράβευση δε θα έχει θετική επίδραση στα παιδιά, καθώς εκείνα θα επαναπαυτούν και θα σταματήσουν να προσπαθούν και να γίνονται καλύτεροι. Και εδώ είναι το σημείο που οι γονείς κάνουν λάθος. Τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη την επιβράβευση και να νοιώθουν ότι η προσπάθειά τους , ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εκτιμάται και είναι αξιέπαινη. Όσο περισσότερο τα παιδιά βλέπουν και νοιώθουν ότι τα όνειρα και οι επιθυμίες τους αναγνωρίζονται και θαυμάζονται, τόσο περισσότερο θα προσπαθούν για τη βελτίωση και την πρόοδό τους.  
Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με ευαισθησία και να σέβονται τα όνειρα και τις ικανότητές τους. Πολλές φορές τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που δεν τα αγαπούν υιοθετούν άσχημες συμπεριφορές και βλαπτικές για τα ίδια, προκειμένου να νοιώσουν την αγάπη των γονιών ή ενός εκ των δύο και να πάρουν την απαραίτητα για αυτά επιβεβαίωση. Είναι χρέος των γονιών να βοηθήσουν τον νέο άνθρωπο να προετοιμαστεί  για το ταξίδι του μέσα στη ζωή με τις απαραίτητες ψυχικές και πνευματικές ανάγκες. Πρέπει να επισημανθεί ότι  και η συνεχής διάκριση που κάνουν πολλές φορές ανάμεσα σε αδέλφια οι ίδιοι οι γονείς, πληγώνει και πάλι βαθιά το παιδί που νοιώθει ότι υστερεί. Είναι σημαντικό το κάθε παιδί να πειστεί και να καταλάβει ότι αξίζει την αγάπη και την αποδοχή επειδή είναι ένας ανεπανάληπτος άνθρωπος και όχι για τις επιτυχίες, τα λάθη, τις επιδόσεις και τις παραλείψεις του. 
Το παιδί δεν έχει μόνο ανάγκη από υλικά αγαθά, ένα καινούργιο κινητό ή υπολογιστή. Έχει περισσότερη και απαραίτητη ανάγκη να νοιώθει αποδεκτό και αγαπητό από το περιβάλλον στο οποίο έχει κληθεί να μεγαλώσει.  Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι η υπερβολική σκληρότητα και αυστηρότητα όχι μόνο δεν ωθεί τα παιδιά να θέλουν να γίνουν καλύτερα, αλλά τα πληγώνει και ανεπανόρθωτα και τα οδηγεί και σε τραγικές για αυτά επιλογές. 

Οι γονείς που με διαβάζουν, να μην ξεχάσουν ποτέ πόσο σημαντικό είναι να δίνουν αγάπη άνευ όρων στα παιδιά. Να νοιώθουν ήδη ότι είναι ασφαλή και ανήκουν κάπου. Η άποψη ότι το παιδί θα ‘’κακομάθει’’ είναι παράλογη και ανυπόστατη. Η αποστέρηση της αγάπης είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί ένας άνθρωπος –πόσο μάλλον  ένας γονιός- να προξενήσει στο παιδί του.