Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο Μάιος μας έφτασε...

"...λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια μ'εκείνα..." μας λέει ένα αγαπημένο τραγούδι.

Αυτό λοιπόν κάναμε πράξη με τα παιδάκια μου και ιδού το αποτέλεσμα...




Συνδέσαμε το θέμα με το Πρόγραμμά μας ,μαθαίνοντας πώς πήρε το όνομά του το τριαντάφυλλο σύμφωνα με το μύθο της αρχαιότητας,τον οποίο ανακαλύψαμε σε αυτό το βιβλίο.

Ήταν μια από τις επιλογές μας κατά την προηγούμενη επίσκεψή μας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας και πραγματικά θα το αξιοποιήσουμε μέσα στο Μάιο,γιατί  περιέχει μύθους από την αρχαία Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες του κόσμου σχετικά με την εμφάνιση των λουλουδιών στη γη.
Φυσικά πριν αποχαιρετιστούμε για το τριήμερο,βγάλαμε και την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία...και ξαφνικά,γέμισε η τάξη μας..ολόδροσες ,χαμογελαστές μαργαρίτες!!!


Καλή Πρωτομαγιά..

                                         




Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πρωτομαγιάτικα στεφάνια

Φέτος είπαμε να φτιάξουμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας με υλικά άκρως....ανακυκλώσιμα!!!
                                      

              Χρησιμοποιήσαμε κυρίως εφημερίδες,αυγοθήκες,αλλά και τέμπερες και σύρμα πίπας.

                                   
         Τα στεφανάκια έγιναν από ένα διπλό φύλλο εφημερίδας τσαλακωμένο λοξά και στερεωμένο με χαρτοταινία.

Τα παιδιά έβαψαν με πράσινο χρώμα και τα άφησαν να στεγνώσουν.



                                                           Σειρά είχαν οι αυγοθήκες...






Η συνέχεια και η ολοκλήρωσή τους θα γίνει αύριο...
Εντωμεταξύ ,συνδέσαμε το Πρόγραμμά μας για τα παραμύθια και τους Μύθους με την Πρωτομαγιά και το λουλούδιασμα της φύσης,μαθαίνοντας το μύθο για την αρπαγή της Περσεφόνης...
Παρακολουθήσαμε το βιντεάκι...


...συζητήσαμε πολύ,κάποια παιδιά αναδιηγήθηκαν το μύθο και ζωγράφισαν ό,τι τα εντυπωσίασε...




Ανακοίνωση εγγραφών


ΘΕΜΑ : «Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2017-2018»
     Οι εγγραφές κατά  τη σχολική χρονιά 2017-18 στα Νηπιαγωγεία θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 19 Μαΐου 2017. Εγγραφές μετά τις 19 Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή ΠΕ. Για το σχολικό έτος 2017-18, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ. 1α, του άρθρου 10 του ν. 2327/95, ΦΕΚ 156/1995 Α'. Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία πέντε (5) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2017-18, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2012 αντίστοιχα και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και  προνηπίων  που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ :Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο που ανήκουν:
 α) Αίτηση εγγραφής Υπεύθυνη δήλωση                                   
 β) Το πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών αναζητείται από το Νηπιαγωγείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool»
 γ) Αποδεικτικό στοιχείο, από το οποίο, κατά την κρίση της Προϊστάμενης  του Νηπιαγωγείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή. Συνιστάται  όπως ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι μαθητές να εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο στα όρια της σχολικής τους περιφέρειας .
 δ) Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.
 ε) Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
στ) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.
 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
 α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα: Στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
 1) μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
 2) μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως: I) πολύτεκνοι/ τρίτεκνοι  / μονογονεϊκές  οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένοι. II) πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 
 β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο τμήμα πρόωρης υποδοχής (7:45-8:30): I. Στο τμήμα πρόωρης υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα. II. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος πρόωρης υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια. Εφόσον επιλεγεί από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα, το ωράριο λειτουργίας τηρείται καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα της συμμετοχής σε αυτό και δεν επιτρέπεται πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

ΩΡΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Καθημερινά 12.00-13.00 μ.μ. (2-19 Μαϊου 2017)

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛ.ΧΡΟΝΙΑ 2017-18




Από τη φετινή σχολική χρονιά αλλάζει η ημερομηνία των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Θα γίνονται πλέον από 2 έως 19 Μαΐου.
Καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες που τα παιδιά τους :

·                     έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και 2013 να κάνουν αίτηση εγγραφής στο νηπιαγωγείο της περιοχής τους.
·                     έχουν γεννηθεί το 2011 να κάνουν αίτηση εγγραφής στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.
Επισημαίνεται ότι : 

1.          Τα νηπιαγωγεία δέχονται όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων.
2.          Δεν χρειάζεται οι γονείς να προσκομίσουν πιστοποιητικά γέννησης  των παιδιών. Τα πιστοποιητικά αναζητούνται από τη  διεύθυνση του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου από το Πληροφοριακό σύστημα  «my school» δίνοντας ο γονέας τα παρακάτω στοιχεία: α. επώνυμο μαθητή β. όνομα μαθητή γ. όνομα πατέρα  δ. όνομα μητέρας ε. ημερομηνίαγέννησης.
3.          Όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δύναται να λειτουργήσουν  με ολοήμερο πρόγραμμα.
4.          Οι γονείς θα προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας  Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).


Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ήρθε πάλι η Πασχαλιά,Πασχαλιά,Πασχαλιά...

Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε.
Όσο και να μην το πιστεύουμε το Πάσχα είναι κοντά μας σε ...απόσταση αναπνοής!!!
Γι'αυτό,οι προετοιμασίες είναι ...πυρετώδεις!
Φέτος τα παιδάκια μου θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας για τις πασχαλινές τους διακοπές ένα Πασχαλινό Λαογραφικό Ημερολόγιο,από το οποίο μπορούν να μάθουν με απλά λόγια έθιμα διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας που αντιστοιχούν στις μέρες των Πάθων του Χριστού,αλλά και στη γιορτή του Πάσχα.Είναι ανάγκη να μαθαίνουν και τα μικρά παιδιά παραδόσεις και μνήμες που ακόμα κι εμείς ,πιθανόν να ξεχνάμε κάποιες φορές...


 

 




Επίσης καρτούλες- κοτοπουλάκια που έκοψαν με πολύ ζήλο κι ...ευκολία!!!


...

...αλλά και αυγά...ανθισμένα!!!


Φυσικά,έχουμε μια βδομάδα ακόμα,οπότε...έπεται συνέχεια...
Κάποιες από τις χειροτεχνίες που έχουμε κάνει παλιότερα ακολουθούν...









Καλή συνέχεια...