Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

"Αρνάκι πεταλούδα"


                                   


  Στο βιβλίο ΄'Ελληνικό Πάσχα" βρίσκουμε ιστορίες, μέσα από τις οποίες δέκα αγαπημένοι συγγραφείς από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου περιγράφουν το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα.
 Μία από αυτές είναι και το  Αρνάκι πεταλούδα του Μάνου Βενιέρη που  τη διήγησή της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να "βάλουμε" τους μικρούς μαθητές μας με χιούμορ και φαντασία στο κλίμα των πασχαλινών ημερών...Καλές αφηγήσεις...

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

η τουλιπίτσα


           Στα κατάβαθα της γης, ζούσε μονάχη η Τουλιπίτσα. Μάταια ο Ήλιος και η Βροχή προσπαθούν να την πείσουν να βγάλει το κεφάλι της να αντικρίσει τον ουρανό. Μα πώς θα έρθει η άνοιξη αν δεν ανθίσει η τουλιπίτσα; ......


ένα θαυμάσιο παραμύθι που μπορούμε να το διαβάσουμε στην ηλεκτρονική του μορφή εδώ

  Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να 'ρθει.
~Πάμπλο Νερούντα | (Χιλιανός ποιητής ) | 1904-1973 

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Θησαυροί του Μουσείου μας


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου παρουσιάζεται η πολυμορφία του αρχαιολογικού παρελθόντος της Ηλείας, μέσω ενός "σεναρίου" με συνεχή ροή και αφηγηματικό χαρακτήρα,που συμπίπτει με την πορεία του επισκέπτη.
Οι οικισμοί,η θρησκεία,οι άνθρωποι,οι ιδέες και τα αντικείμενα αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες  με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του εκθεσιακού προγράμματος.

Κάποια από τα εκθέματα που τράβηξαν την προσοχή και το θαυμασμό μας κατά την περιήγηση στο χώρο ακολουθούν:Μια σύντομη και κατατοπιστική περιήγηση στις φυσικές ομορφιές του Ηλειακού τόπου αποτελεί  το ακόλουθο βίντεο:


Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Το Μουσείο γνωρίζω,τους θησαυρούς του ζωγραφίζω...


Γυρίζοντας στο σχολείο μετά την τόσο πλούσια σε ερεθίσματα επίσκεψή μας στο Μουσείο,η πρώτη δουλειά των μικρών μου μαθητών ήταν να αποτυπώσουν στο χαρτί ό,τι τους κέντρισε το ενδιαφέρον πιο πολύ.


Και για του λόγου το αληθές ιδού οι εντυπώσεις τους:Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Σήμερα  πραγματοποιήσαμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου,μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων "...παραμύθι,Μύθοι,μύθι,το κουκί και το ρεβύθι...".Έτσι,προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τους μύθους της αρχαιότητας που επεξεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του νομού Ηλείας που εκτίθενται σε αυτό το  μουσείο που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας.

 


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πύργου στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Το συγκεκριμένο κτίριο στις αρχές του 1890 λειτούργησε ως Δημοτική Αγορά και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αναγέννησης με ρωμαϊκά στοιχεία, ενώ η κατασκευή του αποδίδεται στον Ernst Ziller.
Φιλοξενεί ευρήματα από την Ηλεία, που παρουσιάζουν κομμάτια της ιστορίας του τόπου, από τους προϊστορικούς, ιστορικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Φιλοξενούνται εκθέματα πραγματικά εντυπωσιακά . Η δεξιά πτέρυγα φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ηλείας από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους 
Η αριστερή πτέρυγα φιλοξενεί τα εκθέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο και που πραγματικά αξίζει όπως και το υπόλοιπο εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείο, να το θαυμάσει κανείς. Οι προθήκες του κεντρικού θαλάμου, φιλοξενούν εκθέματα των ιστορικών χρόνων. Το εποπτικό υλικό καλύπτει όλα τα εκθέματα του μουσείο σε δύο γλώσσες ελληνικά και αγγλικά.
 «το μουσείο Πύργου είναι ένας πυρήνας πολιτισμού όπου αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου διαχρονικά».