Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

"4.1 Miles" Daphne Matziaraki

        4.1 μίλια μπορούν να  χωρίζουν από την ελπίδα,την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη ή μπορεί και να ενώνουν με  τις αρετές αυτές,εξαρτάται πάντα από ποια πλευρά βρίσκεται κανείς.
                                                 

   Το ντοκυμαντέρ "4.1 Miles" της Δάφνης Ματζιαράκη μας κάνει υπερήφανους με την υποψηφιότητά του για Όσκαρ στην κατηγορία του, γιατί καταγράφει την πραγματικότητα.Εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συλλογική μας ευθύνη κι έρχεται να φωνάξει,να αφυπνίσει και να βάλει το θεατή μπροστά στο δίλημμα :θα δράσει όπως ο καπετάνιος της ελληνικής ακτοφυλακής ή θα γυρίσει την πλάτη;

                                       4.1Miles από τη Δάφνη Ματζιαράκη

                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στο νηπιαγωγείο μας





    Την Παρασκευή 27-1- 17 είχαμε τη χαρά και τιμή να δεχθούμε στο νηπιαγωγείο μας την επίσκεψη του συγγραφέα  Γρηγόρη Χαλιακόπουλου  και να ακούσουμε ζωντανά,μέσα από την αφήγησή του το παραμύθι  ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ. Στην παρέα μας επίσης είχαμε την Αν.Υπεύθυνη Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Ηλείας κ.Ευγενία Ηλιοπούλου.
                                                     

  Μας εξιστόρησε το δρόμο της προσφυγιάς που ακολούθησε ο μεγάλος Πέρσης ποιητής και μεταφραστής  Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν,από τη στιγμή που έπεσε η πρώτη βόμβα στη γενέθλια πόλη του Χοραμσάρ.


                                    Ένα όνειρο είχε το παιδί του παραμυθιού μας.



Να μάθει  γράμματα και να γυρίσει τον κόσμο μ' ένα ποδήλατο.


Όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο,
               

το μόνο που του απέμεινε



 ήταν ο κόκκινος χαρταετός του...

       


που του δείχνει το δρόμο για να μη χαθεί μέσα από τα εμπόδια που θα συναντήσει,τα οποία πολλές φορές φαίνονται ανυπέρβλητα...

Συζητήσαμε,τα παιδιά διατύπωσαν ελεύθερα τις σκέψεις και τις απορίες τους μέσα από πλούσιο διάλογο
             και  στο τέλος  ο συγγραφέας μας υπέγραψε το βιβλίο του,

 

 το αγαπημένο μας παραμύθι.
Ευχαριστούμε  για τις πολύτιμες στιγμές και ιδέες που μοιραστήκαμε.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Επίσκεψη του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

           
       Αύριο έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να περιμένουμε στο Νηπιαγωγείο μας την επίσκεψη του συγγραφέα κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλου,το βιβλίο του οποίου "Το ταξίδι του Φερεϋντούν"  το αγαπήσαμε όλοι ,μικροί και μεγάλοι,γονείς και μαθητές.Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία...

Οι δικοί μας χαρταετοί με ψυχή



     Και τι θα χαρίσουμε στον κύριο συγγραφέα που θα μας επισκεφθεί;Ήταν η αυθόρμητη ερώτηση των πολύ φιλόξενων μαθητών μου.              
     Η απάντηση ήταν εξίσου αυθόρμητη και γνήσια, βγαλμένη από τα χείλη και τις αγνές ψυχούλες των παιδιών.Τι άλλο καλύτερο από τις ζωγραφιές τους και
      ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΦΕΡΕΫΝΤΟΥΝ  ζωντανεύει στο χαρτί μέσα από τα μάτια τους,κάνοντας τους δικούς τους χαρταετούς να ταξιδέψουν στο μοναδικό ταξίδι,εκείνο του πνεύματος και της ζωής...






















Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το ταξίδι του Φερεϋντούν

      Το ταξίδι του νηπιαγωγείου μας στις σελίδες μύθων,παραμυθιών,ιστοριών και αφηγήσεων με έντυπη,προφορική ή και ηλεκτρονική μορφή έχει ξεκινήσει και προβλέπεται...συναρπαστικό.
    Στο δρόμο του ταξιδιού μας και στην αίθουσα της τάξης μας περιμένουμε αυτές τις μέρες να συναντήσουμε τον συγγραφέα κ. Γρηγόρη  Χαλιακόπουλο να μας μιλήσει για το βιβλίο του
                  

Μπορούμε να διαβάσουμε αποσπάσματα σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ

       Μ' ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλον τον κόσμο μ' ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ' αστέρια. Τις νύχτες έλαμπε στον ουρανό, με την πανέμορφη ουρά του να λικνίζεται, σαν να ήθελε να προσκαλέσει τον μικρό Φερεϋντούν στο ταξίδι που ονειρευόταν. Κι εκείνος έπαιρνε θάρρος, μέχρι που αποφάσισε να ταξιδέψει ολομόναχος σ' άγνωστα μέρη. Μολονότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα γι' αυτόν, ο φίλος μας κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τ' όνειρό του! Πως συνέβη αυτό; Μα κάθε ταξίδι έχει τα μυστικά του!
Γιατί ένα παιδί από τη μακρινή Περσία να θέλει να φύγει απ' την πατρίδα του; Πόσο μπορούν οι άνθρωποι ν' ακούν πάνω απ' τα κεφάλια τους τρομακτικούς ήχους από αεροπλάνα που σκορπούν τον θάνατο με τις δολοφονικές τους βόμβες; Κι όταν το ταξίδι της φυγής είναι αναπόφευκτο, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τα όνειρα και τις επιλογές εκείνου που αναζητεί μιαν άλλη πατρίδα; Στην Ελλάδα, τον Φερεϋντούν αγάπησαν και υπερασπίστηκαν οι ποιητές. Γιατί γνώριζαν και κείνοι πως η ζωή είναι το πιο όμορφο ποίημα, το πιο όμορφο ταξίδι... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


  Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα με ένα χαρακτηριστικό του ποίημα δίνει ο ίδιος ο Φερεϋντούν Φαριάντ:
«Πατρίδα μου είναι ένας ουρανός 
χωρίς διαβατήριο 
χωρίς πύλη.
Μπαίνω απ’ τον αέρα!»

Κατά τη σχολική χρονιά 2016-17 στο 7ο Νηπιαγωγείο Πύργου υλοποιήθηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Φιλαναγνωσίας "...παραμύθι, Μύθοι, μύθι, το κουκί και το ρεβύθι...".Με την ευκαιρία αυτή, μας επισκέφθηκε ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος και μίλησε με τους μικρούς μαθητές για αυτά που τους άφησε στην ψυχή και τη φαντασία τους το βιβλίο του "Το ταξίδι του Φερεϋντούν"

     Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος παρουσιάζει "Το ταξίδι του Φερεϋντούν"



Πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον ποιητή Φερεϋντούν που μας ενημερώνει και μας ευαισθητοποιεί είχε γίνει από την εκπομπή Παρασκήνιο, το οποίο έχει ενταχθεί στην ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου είναι το ακόλουθο:


 
                     
   Πληροφορίες που αφορούν στη βιογραφία του ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ μπορούμε να διαβάσουμε εδώ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Χιονάνθρωπος-μόμπιλ

   Μια ακόμα δραστηριότητα  με αφορμή τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς είναι και το μόμπιλ που φαίνεται στις φωτογραφίες μας .Το βρήκα εδώ κι ευχαριστούμε πολύ το e-children.blogspot.com
   Τα χιονανθρωπάκια κρέμονται μες την τάξη μας πλέον  και τα παιδιά χαίρονται να τα πειράζουν περνώντας... 





     
                                       

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Υποδεχόμαστε το 2017

Εκτός από τις καθιερωμένες-πλην όμως πολύτιμες-ευχές που ανταλλάξαμε για την καινούργια χρονιά ...

είπαμε να καλλιεργήσουμε και τις απαραίτητες δεξιότητες με  την ευκαιρία αυτή.Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι ...αδιάψευστοι μάρτυρες των κόπων μας...









 

Καλή αρχή λοιπόν στην καινούργια μας χρονιά...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ααα ... αρχίζει η παγωνιά

    Αυτές τις μέρες και λόγω των... χαμηλών βαρομετρικών που επικρατούν,μια ξεχωριστή θέση στη ρουτίνα της τάξης μας έχει αποκτήσει Το τραγούδι του Χειμώνα...
                 
ααα ... αρχίζει η παγωνιά
ααα ... αρχίζει η παγωνιά

Το τραγούδι του Χειμώνα

  Α, α, α αρχίζει παγωνιά Πάει ο ήλιος έχει φύγει

 Και το κρύο μας τυλίγει

Α,α ,α αρχίζει παγωνιά

Ε, ε, ε, χειμώνα παγερέ Ξύλα ανάβουν μες τα τζάκια

 Και ζεσταίνουν τα σπιτάκια

 Ε, ε, ε, χειμώνα παγερέ

Ι, ι, ι, βοριάδες τσουχτεροί Πόρτες παραθύρια κλείστε

 Τους ανέμους έξω αφήστε

 Ι, ι, ι βοριάδες τσουχτεροί

Ο, ο, ο, ζεστά που θα ντυθώ Έξω στην αυλή θα τρέξω

 Και χιονόμπαλες θα παίξω

 Ο, ο , ο, ζεστά που θα ντυθώ

Ου, ου, ου, το κρύο πάει παντού Τα χεράκια ξυλιασμένα

 Και τα πόδια παγωμένα

Ου, ου, ου το κρύο πάει παντού

Ιδού και η χαρούμενη μουσική εκτέλεσή του:              

                            

αλλά και σε ορχηστρική απόδοση για να συνοδεύσει τα τραγούδια μας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Πώς θα τονώσουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας


Πώς θα τονώσουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας 

Μέρες γιορτινές,μέρες χρονιάρες που διανύουμε  οι επισκέψεις,οι βόλτες,οι έξοδοι,οι οικογενειακές και γενικότερα οι κονωνικές συναναστροφές δίνουν και παίρνουν.

enellys.blogspot.com

Ένα θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους γονείς και το οποίο καλούνται  να αντιμετωπίσουν είναι η καλλιέργεια και η ενίσχυση της κοινωνικότητας του παιδιού τους.

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους να προτιμάει την αγκαλιά της μαμάς από την παρέα με τα άλλα παιδάκια, όμως οι ειδικοί... έχουν άλλη γνώμη!

enellys.blogspot.com
Κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης των άλλων ανθρώπων και ορίζει διαφορετικά την κοινωνικοποίηση, μας λένε.

Κι αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που πρέπει να σεβαστούμε. Υπάρχουν πεντάχρονα που μπαίνουν στο παιδικό πάρτι και αμέσως να γίνονται το κέντρο της προσοχής κι άλλα που χρειάζονται αρκετό χρόνο «προθέρμανσης» πριν μπουν στον «αγώνα».

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, ούτε μια συγκεκριμένη συνταγή που να οδηγεί στην επιτυχία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εξαναγκάζοντας ή, κυριολεκτικά, σπρώχνοντας το παιδί να πάει να παίξει με τα άλλα ή φορτώνοντας τον ελεύθερο χρόνο του με δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να συγχρωτιστεί με άλλα παιδιά δεν θα το κάνουν πιο κοινωνικό.

Αντίθετα, οι κοινωνικές δεξιότητες στα πιο δειλά παιδιά πρέπει να χτίζονται σιγά σιγά.

Να μερικές ιδέες για να τονώσετε την κοινωνικότητά του χωρίς να το τρομάξετε ή να το καταπιέσετε:

- Καλέστε ένα μόνο παιδάκι σε χώρο όπου το παιδί σας νιώθει ασφάλεια (ιδανικά στο σπίτι σας).

- Δώστε του όσο χρόνο χρειαστεί. Εάν θέλει να παίξει μόνο του σε μια γωνιά, αφήστε το να το κάνει.

- Μην ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει μάθει να μοιράζεται, γι’ αυτό είναι φυσιολογικό για εκείνο να αντιδρά όταν κάποιος παίρνει το παιχνίδι του, όπως θα κάνατε κι εσείς εάν κάποιος άρπαζε την τσάντα από τον ώμο σας.

- Είναι προτιμότερο να ορίσετε εσείς τους κανόνες του παιχνιδιού ή και να τα βάλετε να παίζουν δίπλα δίπλα, τα καθένα με το παιχνίδι του –και μείνετε κάπου κοντά για να προλάβετε τους καυγάδες, που είναι αναπόφευκτο ότι θα προκύψουν.

- Κυρίως, μην αγχώνεστε. Το παιδί σας θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν βλέπει ότι εσείς είστε ψύχραιμη. Άλλωστε, εκείνο που έχει σημασία στη φιλία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα και να είστε σίγουρη ότι σιγά σιγά θα διαλέξει τους ανθρώπους που θα βάλει στην παρέα και την καρδιά του. 
πηγή:
 http://www.ipaideia.gr/eidhseis/pos-tha-tonosoume-tin-koinonikotita-tou-paidiou-mas.htm

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Ας έχει η καινούργια χρονιά όλα όσα μας έλειψαν την προηγούμενη...




ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, ΧΡΥΣΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ