Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τρίγωνα ...στολίδια από παιδικά χεράκια


Μία από τις φετινές εορταστικές κατασκευές που ασχοληθήκαμε είναι και η σημερινή.
Εξυπηρετεί πολλαπλούς παιδαγωγικούς στόχους-κάτι που έχει βαρύνοντα ρόλο στην καθημερινή πρακτική στο Νηπιαγωγείο-,γίνεται με υλικά που συνήθως υπάρχουν και δεν κοστίζουν ιδιαίτερα. Φυσικά πάντα -κατά τη γνώμη μου-πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να αντικαθιστούμε με υλικά που μπορούμε να βρούμε σύμφωνα τις δυνατότητές μας και προσπαθώντας πάντα να ανακυκλώνουμε.



Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

"Το ποντικάκι που ήθελε ν΄αγγίξει ένα αστεράκι" (animation)


Ένα ονειροπόλο,μικρό ποντικάκι ζωντανεύει στην  πολύ γνωστή κι επιτυχημένη ιστορία του Ευγένιου Τριβυζά. Σκοπός της ζωής του είναι να αγγίξει ένα αστεράκι.Οι περιπέτειες του ώσπου να τα καταφέρει,συνθέτουν αυτή τη δυνατή και συγχρόνως τρυφερή κι ευαίσθητη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία που είναι κατάλληλη για παιδιά από 4-8 χρόνων,αλλά παράλληλα μπορεί να βρει ανταπόκριση και σε μεγαλύτερα παιδιά και γονείς.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γιορτινή ανάγνωση




 Ένα βιβλίο για παιδιά και μικρούς αναγνώστες που μας βάζει στο κλίμα των ημερών είναι: 

Ο καλλικάντζαρος που έχασε το δρόμο

Μια νύχτα ο καλλικάντζαρος φόρεσε τη σκούφια του ανάποδα κι άφησε πίσω του την Καλλικαντζαροπολιτεία. Ήθελε λέει να γνωρίσει τον επάνω κόσμο. Βαρέθηκε να κόβει το δέντρο που κρατάει τη γη.Αυτός ήταν γεννημένος  για σπουδαία κατορθώματα.Άλλωστε χωρίς περιπέτειες τι αξία έχει η ζωή;
                                    Μπορούμε να το διαβάσουμε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
                                 http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip12/Default.html

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλιοπροτάσεις γιορτινές-και όχι μόνο.

    Επειδή...
   "...με ένα βιβλίο στο χέρι,η ζωή μας γεμίζει λουλούδια/ο καλύτερος φίλος παρέα πάντα είναι στο μυαλό, στην καρδιά μας..."
    σας παρουσιάζω τις δικές μου βιβλιοπροτάσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας,που αποτελούν το υλικό της Δανειστικής Βιβλιοθήκης της τάξης μου και το οποίο μας πρόσφεραν οι πάντα πρόθυμοι γονείς για τη φετινή σχολική χρονιά.
                     


Είναι βιβλία που επέλεξα  προσεκτικά και τελικά πιστεύω πως...ορθά έπραξα.
Θα μπορούσαν να γίνουν και δικές σας επιλογές δώρων,γιορτινές μέρες που έρχονται.
Το προτείνω.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

The Girl and the Fox



               Καλημέρα .
     Να έχουμε όλοι ένα πραγματικά Καλό και Δημιουργικό Σαββατοκύριακο δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε.
  Το ξεχωριστό animation που ακολουθεί  μας δείχνει πόσο σπουδαία είναι η δύναμη της συγχώρεσης,ένα στοιχείο που αν το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας,θα δούμε πόσο διαφορετικό χαρακτήρα θα πάρει...και τι δρόμους μας ανοίγει.
   Μην ξεχνάμε,έρχονται Χριστούγεννα.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τα ξεχωριστά ημερολόγιά μας

      Για τη φετινή χρονιά τα ημερολόγια που ετοίμασα για τα παιδάκια μου είναι φτιαγμένα με πολλή αγάπη και λίγα ...έξοδα!!!
                                             
enellys.blogspot.com

   Χρησιμοποίησα για το βασικό πατρόν αλλά και για μερικές λεπτομέρειες κομμάτια από δείγματα για ταπετσαρίες επίπλων αλλά και τοίχου, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν εξαιρετικό υλικό για κατασκευές και χειροτεχνίες
                                         
Μπορούμε να τα ζητήσουμε από καταστήματα επίπλων,όταν πλέον δεν τους χρησιμεύουν ως δείγματα.Πιστέψτε με για το νηπιαγωγείο είναι πολύτιμα και ...δωρεάν.Τα υπόλοιπα υλικά που χρειάστηκα,χρωματιστά ξυλάκια,μικρές φιγούρες,κουμπιά,κορδόνι κλπ συμπλήρωσαν τη χειροτεχνία μας...για μοναδικά,ξεχωριστά ημερολόγια,που κανένα δεν μοιάζει με το άλλο!!!
                                         

Νά μαστε καλά και του χρόνου...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα λαμπερά και ...μελωδικά φαναράκια!!!

    Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα οι κατασκευές μας παίρνουν  πιο λαμπερό χρώμα,το χρώμα των γιορτών.
               
                                 
    Με μια ιδέα από το πολυαγαπημένο Pinterest και με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία της μαμάς νηπίου μας με μηδενικό κόστος αλλά με πολλή αγάπη φτιάξαμε φαναράκια με κεράκια ρεσώ. Οι φωτογραφίες δείχνουν πόσο απλή κατασκευή είναι,με αποτέλεσμα όμως θεαματικό,ιδίως όταν ανάψει το κεράκι.Σας προτείνω να την δοκιμάσετε...
                       



Η διαδικασία είναι η εξής:παίρνουμε ένα γυάλινο βάζο -όλοι έχουμε στην κουζίνα μας βάζα από ελιές κ.λ.π.-και με ένα πινέλο καλύπτουμε την επιφάνειά του με ατλακόλλα.Σε δυο λεκανάκια έχουμε χιονάκι στο ένα και χρυσόσκονη στο άλλο με τα οποία πασπαλίζουμε ,πάντα στην εξωτερική πλευρά.Η χρυσόσκονη γεμίζει τα κενά ανάμεσα στο χιονάκι και δίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα.Αφήνουμε να στεγνώσει και διακοσμούμε το στόμιο του βάζου με υλικά που έχουμε διαθέσιμα.Εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω μαλλί πλεξίματος σε γιορτινές αποχρώσεις.Και σαν μια ακόμα λεπτομέρεια,έχω σκοπό να δέσουμε κι ένα ...κουδουνάκι,για να γίνουν τα φαναράκια μας εκτός από λαμπερά και μελωδικά!!!